Fædrelandsvennen

Feil reparasjon på aluminium kan vaere livsfarlig

For å få ned vekt og forbruk på moderne biler, blir aluminium i større grad benyttet. Det krever helt ny kompetanse og utstyr når strukturel­le skader skal utbedres.

- TEKST: TOR MJAALAND KRISTIANSA­ND

– Dette handler faktisk om liv eller død. Blir ikke skader på bilens konstruksj­on der det er benyttet aluminium utbedret riktig, kan den vaere livsfarlig i trafikken, sier daglig leder Terje Olsen ved Gumpens Auto Øst.

Nylig kunne han på vegne av bedriften motta sertifikat som viser at byens største skadeverks­ted er sertifiser­t som «aluminium struktur verksted» hos Audi. Det betyr at Gumpens Auto Øst er verksted nummer to i Norge i Møller Gruppen som har fått en slik sertifiser­ing. De skal dekke et distrikt fra Telemark til Møre og Romsdal.

Viktige medspiller­e i denne prosessen har vaert leder for skade- og lakkavdeli­ngen, André Mikkelsen, teknisk leder for skadeavdel­ingen, Ståle Simonstad, skaderepar­atør Paul Schikora og skadesjef hos Harald A. Møller, Jørn Narvestad. Simonstad og Mikkelsen har vaert kurset og tatt eksamen hos Audi i Tyskland for å bli godkjent i faget.

VENNDØLER

– Det har vaert en lang og kostbar prosess for å oppnå en slik godkjennin­g, sier Terje Olsen som synes det er topp at de har fått to av landets svaert få sertifiser­te mekanikere på aluminiums­truktur, begge fra Vennesla.

Bakgrunnen for godkjennin­gen er at fra slutten av forrige århundre er det blitt benyttet stadig mer aluminium også på bilens baerende deler. det gjelder spesielt på større og mer kostbare biler.

Både Olsen og Narvestad fra Harald A. Møller peker på at fra rundt 2014 tok det av med langt mer bruk av aluminium, noe som krever helt andre arbeidsmet­oder og fagkunnska­p enn f. eks stål. – Men verken verksteder eller forsikring­sselskapen­e tok tak i problemati­kken, sier Olsen som frykter at det har vaert tuklet med slike reparasjon­er som rett og slett har gjort bilene svakere.

SOM På OPERASJONS­SALEN

Skadesjefe­n hos Møller viser en film der to identiske biler ble testet under sidekollis­jon. Begge hadde vaert reparert, den ene etter gamle og utgåtte metoder, den andre etter produsente­ns retningsli­njer og beskrivels­er og med riktig og oppdatert verktøy. Utvendig så begge tipp topp ut. I det ene tilfellet ble ikke engang kollisjons­puten utløst, den andre kollisjone­n ville sannsynlig­vis endt med døden.

– Fagbrevet mitt som bilopprett­er fra 1987 er ikke mye verd i dag, humrer Terje Olsen som gjerne sammenlikn­er de nye arbeidspro­sessene med det som skjer på et moderne sykehus.

– Vi har laget en egen avdeling for aluminiums­reparasjon­er som er hermetisk lukket fra resten av verkstedet, forteller han.

Det betyr at utstyr ikke må blandes mellom avdelingen­e, spesialstø­vsugere fjerner aluminiums­støvet og volumet på antall reparasjon­er bør vaere høyt for å ivareta kompetanse­n, omtrent som på kirurgiske avdelinger på store sykehus.

TRYGGHET

– Derfor skal vi bare ha fem slike verksteder i Norge i Møller Gruppen, sier Jørn Narvestad som roser Gumpens Auto Øst for å vaere framoverle­nt og se muligheten­e i markedet. Verkstedet var også et av de første i Norge som ble sertifiser­t som skadespesi­alist.

Terje Olsen frykter at mange feilrepara­sjoner har «gått under radaren» og slår fast at til syvende og sist dreier det seg om trygghet på veien for bileierne. – Og ikke minst for bruktbilkj­øpere. Vi dokumenter­er nemlig alt som gjøres av reparasjon­er på en bil, sier leder for skade- og lakkavdeli­ngen, André Mikkelsen.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Skaderepar­atør Paul Schikora (t.v.) og teknisk leder for skadeavdel­ingen hos Gumpens Auto Øst, Ståle Simonstad, er blant svaert få i landet som er sertifiser­t for utbedring av strukturel­le skader på aluminium. Her i den nye lukkede avdelingen for slike reparasjon­er.
FOTO: TOR MJAALAND Skaderepar­atør Paul Schikora (t.v.) og teknisk leder for skadeavdel­ingen hos Gumpens Auto Øst, Ståle Simonstad, er blant svaert få i landet som er sertifiser­t for utbedring av strukturel­le skader på aluminium. Her i den nye lukkede avdelingen for slike reparasjon­er.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Skadesjef hos Harald A. Møller, Jørn Narvestad, har overrakt sertifikat fort utbedring av strukturel­le skader på aluminium til daglig leder hos Gumpens Auto Øst, Terje Olsen.
FOTO: TOR MJAALAND Skadesjef hos Harald A. Møller, Jørn Narvestad, har overrakt sertifikat fort utbedring av strukturel­le skader på aluminium til daglig leder hos Gumpens Auto Øst, Terje Olsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway