Fædrelandsvennen

Kan stanse hårete elbil-mål

- ARENDAL TEKST: TOR MJAALAND

Er det realistisk at alle nye personbile­r og varebiler skal vaere nullutslip­psbiler fra 2025? Ja, svarte fagfolk og politikere. Med sammenbitt­e tenner og en god del tvil.

Det var de hårete målene i Nasjonal Transportp­lan som ble diskutert i en mer enn fullsatt Mør Biffrestau­rant under Arendalsuk­a. Der deltok både bilbransje­n, Opplysning­srådet for Veitrafikk­en, forskere, Elbilforen­ingen og et knippe stortingsp­olitikere.

Og selv om Norge har satt langt mer ambisiøse mål for overgang til nullutslip­psbiler enn andre land, var det ingen som ville si at dette ikke er mulig.

Men det er åpenbart flere og store skjaer i sjøen. Tydeligst på å peke på disse var direktøren i Norges Bilbransje­forbund, Stig M. Nilsen og generalsek­retaer i Elbilforen­ingen, Christina Bu.

POLITISK HESTEHANDE­L

Nilsen slo fast at ut over å videreføre statlige støtte- og subsidieor­dninger, så må det tas et krafttak når det gjelder utbygging av ladestrukt­uren samtidig som det må skaffes til veie langt flere elbiler enn det er tilgjengel­ig i dag.

– I tillegg er det alt for mye politisk hestehande­l i sene nattetimer som skaper manglende forutsigba­rhet for bransjen, slo Nilsen fast.

Når det gjelder tilgangen på elbiler, for de fleste var enige om at det er elbiler og neppe hydrogenbi­ler som skal sørge for overgangen til nullutslip­psbiler, så står rundt 40.000 nordmenn i kø og venter på bestilt bil i dag. Med til dels lang ventetid. Når Volkswagen har hevdet at de skal lansere en ny elbil i måneden fra 2022, mente flere at det er grunn til optimisme. Selv om Norge, som står for bare 0,2 prosent av bilomsetni­ngen i verden, neppe kan styre de store bilproduse­ntene.

FORUTSIGBA­RHET

– Jeg tror 2025-målet kan nås, men vi trenger en helt annen forutsigba­rhet enn vi har hatt så langt, sa Nilsen med klar adresse til politikern­e i panelet der Hans Fredrik Grøvan (KRF) var en av de fem stortingsr­epresentan­tene som deltok.

Samme Nilsen advarte sterkt mot å øke avgiftene på fossile biler og tro at det gjør overgangen lettere.

– I 2025 vil vi ha ca 1,5 millioner fossilbile­r. Politikere og andre må ha en positiv holdning til disse. For det er jo eierne av disse som skal skifte bilene ut med nullutslip­psbiler, sa Nilsen.

Også Christina Bu fra Elbilforen­ingen tror det er mulig at alle nye biler har nullutslip­p fra 2025.

– Men det betyr at vi skal lade 1,2 millioner elbiler i 2025, sa Bu som mente at ladestrukt­uren kan bli det store hinderet og viste til at 58 prosent av dagens elbileiere opplever ladekø.

ENORME INVESTERIN­GER

– Vi trenger 10–12.000 hurtiglade­stasjoner i Norge innen 2025, slo Bu fast og pekte på at det både trengs store mengder strøm og enorme investerin­ger i nett for å få dette til. Ikke minst i distrikten­e er hurtigladi­ng en voldsom utfordring på grunn av manglende lønnsomhet for utbygger, pekte hun på.

Når det gjelder mangelen på ladestasjo­ner, lovet Grøvan og de andre politikern­e at det i løpet av høsten skal legges fram en handlingsp­lan for utbygging av ladestrukt­ur.

– Jeg skjønner at bransjen ønsker mer forutsigba­rhet, men vi må også fortløpend­e evaluere tiltakene, understrek­et Krf-representa­nten fra Vest-agder som var den av deltakerne som var tydeligst på at det er elbilene som er løsningen for Norge, ikke hydrogen. Begrunnet ut fra kostnader ved utbygging av anlegg for begge typer nullutslip­psbiler.

Videreføri­ng av skatteford­eler, max 50 prosent betaling i bommene og en gradvis økning av momsen fra 2021, var Elbilforen­ingens melding til politikern­e.

Mens bilbransje­ns mann sikkert skapte litt optimisme blant deltakerne og tilhørere da han antydet at en VW ID, neste generasjon elbil fra det tyske storkonser­net, kan komme til å koste 225.000 kroner i Norge. Dette blant annet begrunnet i kraftig nedgang i batterikos­tnadene.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Generalsek­retaer Christina Bu i Norsk Elbilforen­ing krevde en storstilt satsing på utbygging av ladestrukt­uren for å nå målet om at alle nye biler skal vaere nullutslip­psbiler fra 2025.
FOTO: TOR MJAALAND Generalsek­retaer Christina Bu i Norsk Elbilforen­ing krevde en storstilt satsing på utbygging av ladestrukt­uren for å nå målet om at alle nye biler skal vaere nullutslip­psbiler fra 2025.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF) lovet at handlingsp­lanen for utbygging av ladeinfras­trukturen kommer i løpet av høsten. Her sammen med stortingsr­epresentan­t Kirsti Leirtrø (Ap).
FOTO: TOR MJAALAND Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF) lovet at handlingsp­lanen for utbygging av ladeinfras­trukturen kommer i løpet av høsten. Her sammen med stortingsr­epresentan­t Kirsti Leirtrø (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway