Fædrelandsvennen

Advarer mot å gjøre som Jakob Ingebrigts­en

17-årige Jakob Ingebrigts­en har forbløffet en hel friidretts-verden. Men Jean Côté, som denne uka besøker UIA, vil advare mot å kopiere den ekstreme satsingen i ung alder.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Hvis man som nasjon ikke bryr seg om 99 prosent av befolkning­en, så kan man satse på tidlig spesialise­ring, sier Jean Côté ironisk.

53-åringen er professor ved Queens University i Canada, og anses som en verdensled­ende forsker relatert til temaer på barne- og ungdomsidr­ett, coaching og utvikling av idrett-sekspertis­e. Denne uka besøker han Universite­tet i Agder og Olympiatop­pen Sør, og skal blant annet holde et innlegg på torsdagens talentutvi­klings-konferanse der barneidret­t er et av temaene.

I Norge har han fått med seg brødrene Ingebrigts­en, og ikke minst de to Em-gullene Jakob Ingebrigts­en vant – som 17-åring. Selv har Sandnes-gutten fortalt at han har ofret barndommen og levd som en toppidrett­sutøver siden han var ti år, og mener at han aldri kunne nådd så langt dersom han ikke hadde satset slik.

tennispapp­a Reagerer

Nå går debatten i Norge om blant annet dette taler for at norsk idrett i større grad må åpne øynene for at tidligere spesialise­ring kan vaere hensiktsme­ssig – eller om vi skal fortsette som før med allsidighe­t som ideal i ung alder, og at idretten skal vaere tuftet på bar-neidrettsb­estemmelse­ne.

Christian Ruud, far og trener til det 19-årige norske tennishåpe­t Casper Ruud, er blant dem som ønsker tidlig spesialise­ring.

– Det er synd at man skal bli holdt igjen. Jeg sier ikke at eneste vei til å bli god er å pushe grensene som 11-åring, men jeg mener at foreldre og trenere må få vurdere om gutten eller jenta er motivert, sier Christian Ruud til Aftenposte­n.

– Noen har tatt det for langt og ødelagt barna, men jeg tror vi er litt for redde for eksempler der det går galt. Det er bra om man tør å vaere litt annerledes, at man ikke får medalje bare man treffer ballen, sier tennisfare­n videre.

advarer mot Følgene

Côté derimot anerkjenne­r at spesialise­ring kan vaere en vei som leder til toppen, men på grunn av negative konsekvens­er advarer han mot tidlig spesialise­ring på systemnivå.

– Det forskninge­n viser er at de som lykkes når de er 20–25 år er de som drev med mange forskjelli­ge idretter og mye lekbetont aktivitet i oppveksten. Det betyr ikke at jeg betviler at man kan nå toppen ved å spesialise­re seg tidlig, som Tiger Woods og Serena Williams er eksempler på. Men dét er unntak. Roger Federer og Rafael Nadal er eksempler på det motsatte. De drev med en rekke idretter i oppveksten, sier canadieren.

Ut fra det konkludere­r han som følger:

– Når vi vet at begge metoder kan lede til gode resultater, må vi bestemme oss for hva vi gjør. Og når vi da vet at det har mange flere negative konsekvens­er for de 99,9 prosentene som ikke lykkes ved tidlig spesialise­ring – ja, for det er så mange det er snakk om – så taler det for allsidighe­t. Hvis ikke vil vi oppleve flere skader, flere som slutter tidligere og flere som blir brent ut, sier Côté.

GJØR ett Unntak

Men i ett tilfelle gjør han unntak:

– Hvis man med sikkerhet vet at det er barnet selv som ønsker dette, og at det ikke er ambisiøse voksne som tar valget for dem. Men dette er vanskelig å vite når barnet er ti år gammelt, understrek­er canadieren, og legger til:

– Tidlig spesialise­ring virker logisk ut fra et perspektiv der man tenker at jo mer man øver på spesifikke ferdighete­r i ung alder, jo bedre blir man. Men det hadde vaert logisk dersom vi var roboter uten følelser og motivasjon. Men i eliteidret­t handler det også om psykologis­ke og mentale krefter som du tilegner deg gjennom en allsidig bakgrunn.

– Men kan det tenkes at nivået i en verdensidr­ett som friidrett er så skyhøyt at der kreves det tidlig spesialise­ring for å nå opp?

– Nei. Idretter som turn og stup er unntak, for der når man gjerne toppen når man er 15–17 år, og dermed må man spesialise­re seg tidlig. Men i idretter hvor du når toppen som 25-åring, og du trenger ti år med spesifikk trening, ja, så kan du starte spesialise­ringen når du er 15. Usain Bolt er et eksempel på at man kan vaere best selv når man er 30 år, sier Côté.

– vanskelig Å velge Ut

I stedet hyller han den norske idrettsmod­ellen.

– Jeg vet at rundt om i verden er det mange som snakker om den norske idrettsmod­ellen, saerlig etter suksessen i forrige vinter-ol. Det er mange som mener at flere nasjoner bør innføre den.

Til dem som mener at man må dyrke enerne tidlig, sier han:

– Det er veldig vanskelig å peke ut et talent. Vedkommend­e kan vaere best når det er 12– 13 år gammelt, men det er veldig lite som tyder på at de er best når de er 25.

 ??  ??
 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? – Hvis man prøver ut ulike idretter i alderen 6-12 år så har man mulighet til å velge hvilken man liker best. Det har man ikke dersom man spesialise­rer tidlig, sier Jean Côté, som denne uka er i Kristiansa­nd.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT – Hvis man prøver ut ulike idretter i alderen 6-12 år så har man mulighet til å velge hvilken man liker best. Det har man ikke dersom man spesialise­rer tidlig, sier Jean Côté, som denne uka er i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Casper Ruud er Norges store tennishåp etter at han og faren Christian tidlig innledet en målrettet satsing.
FOTO: NTB SCANPIX Casper Ruud er Norges store tennishåp etter at han og faren Christian tidlig innledet en målrettet satsing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway