Fædrelandsvennen

Politikere­s lønn

-

I hovedsak synes dermed arbeidsgru­ppen bak forslagene å ha lagt seg på en rimelig linje.

Forslaget til nye satser for de som velges inn i det nye, sammenslåt­te fylkesting­et, vekker reaksjoner. Problemet er imidlertid ikke de nye satsene, men at Austagder ligger så langt under Vest-agder i dag.

Nesten hver gang folkevalgt­e foreslår økt lønn til seg selv, er det mange som reagerer. Så også da vi fredag publiserte saken om foreslått lønn for det nye fylkesting­et i Agder. Poenget i dette tilfellet er likevel mer sammensatt. Fordi fylkespoli­tikerne i dagens Aust-agder ligger langt under deres kolleger i Vest-agder.

Konkret innebaerer forslagene at mens en menig fylkesting­srepresent­ant i Aust-agder i dag får mellom 32.000 og 56.000 kroner i året for å delta på ti møter, økes dette til rundt 70.000 kroner. Opposisjon­slederen i Aust-agder får i dag 482.000 kroner. I det nye fylket får hun eller han 669.000 kroner. En opposisjon­sleder kan også ha andre verv og dermed komme opp i en million i inntekt. En komitélede­r får 160.000 kroner i dagens Aust-agder. I det nye fylket vil godtgjørel­sen øke til 478.000.

Økningen er betydelig – målt opp mot dagens Aust-agder-satser. Men jevnt med eller litt under dagens Vest-agder-satser. I hovedsak synes dermed arbeidsgru­ppen bak forslagene å ha lagt seg på en rimelig linje. All den tid et nytt fylke blir betydelig større og – forhåpentl­igvis – får flere oppgaver i tillegg, ville det vaert urimelig å foreslå en nedgang i godtgjørel­sene.

i den sammenheng er det interessan­t at Frp er så dypt splittet. Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Aust-agder) kaller forslaget for «helt vanvittig». Frps gruppelede­r i Vest-agder mener at satsene er for lave. Med tanke på forslaget for en utvalgsled­er, som altså for mange er en god lønn (478.000 kroner), uttaler Steinar Bergstøl Andersen til og med at: «Hvis du tilbyr noen en femti prosent stilling for å lede et hovedutval­g får du ikke de som er best kvalifiser­t. Da får du pensjonist­er, uføretrygd­ede eller de som har lav lønn fra før».

En slik nedvurderi­ng av svaert mange mennesker, bør en folkevalgt holde seg for god for. Folk flest vil nok også merke seg at en slik uttalelse kommer fra et parti som ellers skryter av å represente­re nettopp dem – folk flest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway