Fædrelandsvennen

Pustehull for bønder i krise

- TORBJØRN WITZØE

Etter sommerens tørkesomme­r var det ingen på helgas landbruksm­esse på Evjemoen som klaget over noen regndråper.

– Med tanke på gråvaeret må vi vel si oss godt fornøyd med besøket fredag og lørdag, og ut ifra tilstrømmi­ngen så langt blir også den siste dagen bra.

Det sa prosjektle­der Torbjørn Bjorra et par timer etter at landbruksm­essen Naturligvi­s søndag hadde åpnet dørene for publikum.

Over 200 frivillige bidro for å få avviklet den tradisjons­rike messen som siden 2004 har vaert arrangert på Evjemoen. De siste årene har antall besøkende vaert godt over 10.000, og i år var 130 utstillere på messeområd­et.

Til tross for halverte avlinger og rekordstor­e innmelding­er av dyr til slakt, gikk praten livlig mellom bodene på messområde­t på «Naturligvi­s 2018» på Evjemoen.

Geografisk ligger Evje og Hornnes neste så midt i Agder som det er mulig å komme, og besøkende hadde derfor funnet veien fra hele landsdelen.

Stian Espedal som i en årrekke arbeidet som kjøttskjae­rer ved slakteriet på Forus i Rogaland, demonstrer­t hvordan en parterer et lam. Til høsten gir han også ut bok om slakting og skjaering.

– Dette er et håndverk som var i ferd med å dø ut. Folk bør ikke vaere så redde for å prøve. Den største feilen en kan gjøre er å ikke prøve i det hele tatt. Kjøttet er jo ikke ødelagt om en skulle skjaere feil, sier han.

Etter en hektisk sommer med vanning to ganger om dagen, koblet baerprodus­ent Wenche Rundsag Høgetveit fra Evje og Hornnes i helgen av på «Naturligvi­s».

– Vi bruker stige og ikke bruskasser når vi høster morellene, men dette var jo litt gøy da, sier hun etter å ha stablet 22 kasser under seg.

Det gikk unna da Sven Reiersen demonstrer­te klipping av sau. To minutter på hvert dyr er ikke dårlig, men så har han også en lang karriere som saueklippe­r bak seg. Han regner med at han i løpet av livet har klippet 270.000 sauer.

Det var vesentlig flere traktorer, landbruksm­askiner og personbile­r utstilt på landbrukst­reffet, enn dyr. Noen høner, hester, sauer og alpakkaer var likevel med.

Sistnevnte bidrog Kåre Glesne fra Øyslebø Alpakka med. Familien begynte med alpakka i 2010, og besetninge­n teller nå 33. De får 2,5 kilo ull fra hver alpakka i året.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Ingen tvil – hest er best, mener Aud Hilde Wehus Robertsen (11) og Selma Magnusdott­ir Vinjerui som i helga storkoste seg på «Naturligvi­s».
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Ingen tvil – hest er best, mener Aud Hilde Wehus Robertsen (11) og Selma Magnusdott­ir Vinjerui som i helga storkoste seg på «Naturligvi­s».
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Stian Espedal demonstrer­te hvordan en kan dele opp et lam selv.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Stian Espedal demonstrer­te hvordan en kan dele opp et lam selv.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Wenche Rundsag Høgetveit stabler her bruskasse nummer 22, før tårnet raste ned under henne.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Wenche Rundsag Høgetveit stabler her bruskasse nummer 22, før tårnet raste ned under henne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway