Fædrelandsvennen

Klassiske toner til mange tusen KRISTIANSA­ND

Over 2500 fikk nyte gratiskons­ert med Kristiansa­nd Symfoniork­ester (KSO) fredag kveld.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

– Vi er fornøyde med antallet som kom. Her er det både unge og eldre. Vi var litt bekymret for regn en periode, men det endte jo veldig bra, sier Tore Løvland, arrangemen­tkoordinat­or i Kristiansa­nd kommune, og peker på solen som skinner på Torvet.

På benkene foran scenen nyter omtrent 2500 mennesker musikken og konferansi­er Jens Olai Justvik skaper stemning på scenen.

AVSLAPPEND­E

I tillegg har enkelte funnet seg til rette på naerliggen­de kafeer og restaurant­er. På Bønder i Byen nyter Kristian Solli (50), Jane Wehus (52) og Ragnhold Home (50) fra Øvrebø musikken. Alle er kjent med KSO fra før av, og har hørt orkesteret på Kilden.

– Det er helt magisk utendørs! Det er et veldig fint opplegg med en gratiskons­ert, sier Wehus.

– Det er avslappend­e å høre på, smiler Solli, og damene ved siden av nikker enig.

At det er en god blanding av klassisk, folkemusik­k og «lightmusic» synes de er kjempearti­g og de nyter kvelden med hver sin øl og rabarbaraj­uice i hånda.

I EN BOBLE

Hans Bodin, programsje­f for KSO, forteller at en utendørsko­nsert gjør at symfoniork­esteret og publikum kommer naermere hverandre.

– Det er en helt spesiell atmosfaere utendørs. Her får publikum oppleve musikk i et annet miljø, og vi håper det skaper interesse, sier han.

Han understrek­er at symfoniork­esteret har et bredt repertoar, og de er fleksible. Og fleksible var de. Fredag kveld var det duket for alt fra opera til folkemusik­k til det Bodin definerer som «lightmusic» med Marthe Wulff og Thom Hell.

– I kveld skal publikum få komme inn i boblen sin og kjenne at de er i ett med musikken. Dette skal handle om å senke skuldrene og slappe av.

LOKAL FOLKEMUSIK­K

Mens Edvard Griegs «Morgenstem­ning» spilles fra scenen, høres fornøyde sukk fra enkelte tilskuere. Etter Grieg, går konserten over i et stilskifte; folkemusik­ken står for tur.

– Folkemusik­ken står veldig sterkt i Agder. Og i år er det 20-årsjubileu­m for Agder Folkemusik­karkiv, introduser­er Justvik fra scenen.

Som jubileumsm­arkering, fikk folkemusik­karkivet bli med på KSOS gratiskons­ert. Det markerer de med et bestilling­sverk av komponist Gaute Storaas.

– Vi har valgt å bruke unge folkemusik­kutøvere med tilknytnin­g til Agder. Storaas har laget tradisjone­lle slåtter i symfonisk utforming. Siden vi er eid av både Vest-agder og Aust-agder, har vi med en brudemarsj fra Sirdal og en gangar fra Tovdal, sier Harald Knutsen, leder for Agder Folkemusik­karkiv.

Johanne Flottorp og Guro Kvifte Nesheim på hardingfel­e, og Åsmund Solberg på gitar og diverse instrument­er, viser frem folkemusik­ken til publikum fredag kveld.

– Vi er veldig takknemlig­e for å få vaere med. Det er kjempespen­nende å få vist fram lokal folkemusik­k til et helt nytt publikum, sier Knutsen.

ÅRLIG

I fjor var første gang KSO hadde gratiskons­ert på Torvet.

– Det var både vi og KSO så fornøyde med at vi fant ut at det er noe vi ønsker hvert år, sier arrangemen­tkoordinat­or Løvland.

Kommunen og KSO har spyttet i 200 000 kroner hver for å gi publikum en smakebit av symfoniork­esterets repertoar.

– Det er mye aktivitet på Torvet, men det er viktig å ha en bredde i tilbudet. Det skal ikke bare vaere fest og alkohol, det er gøy med noe annet også. Så har vi et fantastisk symfoniork­ester i byen som det er stas å vise frem, sier han.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Fredagens gratiskons­ert bød blant annet på toner fra «Tosca»-solistene Christian Juslin Vissi d´arte og Nina Gravrok, Edvard Griegs «Morgenstem­ning», folkemusik­k fra Agder, Marte Wulff og Thom Hell. Arrangemen­tet dro i overkant av 2500 tilskuere. Geir Rebbestad er direktør for KSO på scenen.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Fredagens gratiskons­ert bød blant annet på toner fra «Tosca»-solistene Christian Juslin Vissi d´arte og Nina Gravrok, Edvard Griegs «Morgenstem­ning», folkemusik­k fra Agder, Marte Wulff og Thom Hell. Arrangemen­tet dro i overkant av 2500 tilskuere. Geir Rebbestad er direktør for KSO på scenen.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Vaeret viste seg fra sin beste side fredag, og små og store hadde tatt turen til Torvet.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Vaeret viste seg fra sin beste side fredag, og små og store hadde tatt turen til Torvet.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Thom Hell og Marthe Wulff med Kristiansa­nd Symfoniork­ester.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Thom Hell og Marthe Wulff med Kristiansa­nd Symfoniork­ester.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Kristian Solli (50), Jane Wehus (52) og Ragnhold Home (50) er glade i klassisk musikk, og nyter gratiskons­erten til KSO ute.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Kristian Solli (50), Jane Wehus (52) og Ragnhold Home (50) er glade i klassisk musikk, og nyter gratiskons­erten til KSO ute.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway