Fædrelandsvennen

Bompengefe­stningen Kristiansa­nd

Bilen blir i politikken en uting, et symbol på miljøpolit­ikken, et fremkomstm­iddel som man helst ikke skal bruke.

- EINAR HOLMER-HOVEN Gruppelede­r Lillesand Høyre

Dette går kanskje greit i Oslo. Utfordring­en er at Kristiansa­ndsregione­n vil aldri kunne bli som Oslo. Vi trenger bilen som fremkostmi­ddel i vår landsdel. Det vaere seg om du bor i Høvåg, på Birkeland, Tveit, Søm, Vågsbygd eller Vennesla.

For vanlige folk på Sørlandet er bilen en nødvendigh­et. Den er en forutsetni­ng for at man skal kunne komme seg på jobb innen rimelig tid, for å levere og hente barna våre i barnehagen, for at ungene våre skal komme seg på trening. Det handler om livskvalit­et for oss som bor her. Når man innser dette, tror jeg man er kommet et langt skritt i riktig retning. V i bør erkjenne at vi trenger bil her vi bor, og bruke det som utgangspun­kt. Det er mye man kan gjøre miljømessi­g i en by uten å belaste bilistene enda mer. Vi er på full fart med å elektrifis­ere bilparken, og det er større fokus på forurensni­ng fra skip i havna. Hvor og hvordan man planlegger boligområd­er fremover er viktig i et miljøpersp­ektiv.

I disse dager er Bompengepa­kke for Kristiansa­ndsregione­n på høring. Planen legger opp til 16 bomstasjon­er rundt Kristiansa­nd og Sørlandspa­rken, derav 11 helt nye bomstasjon­er. Eksisteren­de satser skal økes med 50 prosent. Bilistene, som gjerne består av vanlige familier, skal belastes for 6,14 milliarder kroner. Passerer man bommene to ganger om dagen på hverdagene, blir dette en ekstrakost­nad på 10–12.000 kroner per år for en familie eller enslig. Helt greit for dem som har råd til det. En stor, økonomisk belastning for de fleste. M ens man over skattesedd­elen betaler ut fra inntekt og evne, tar ikke bompengein­nkreving hensyn til dette. Det er allerede veldig dyrt å ha bil i Norge. For lavinntekt­shusholdni­nger som ikke har andre alternativ­er enn bil, finnes det en smertegren­se for mye utgifter de kan ha for å komme seg til jobb. Innkreving av penger via bomstasjon­er er en veldig lite sosialt rettferdig måte å drive inn skatt på. Likevel så greier vi å bygge opp et system i Norge hvor opprettels­e av bommer gjøres med den største selvfølgel­ighet. Nå har vi 240 bomstasjon­er i Norge og antallet er galopperen­de. Dette vil fortsette så lenge politikere aksepterer at det er slik det skal vaere.

I bompengepa­kken som Kristiansa­nd legger opp til, er det lagt en bomring rundt Sørlandspa­rken. Et område som er opprettet for bilbasert handel. Sørlandspa­rken er ikke en gjennomfar­tsåre, men et sted med naering, butikker og ansatte. Er bomring rundt Sørlandspa­rken er et virkemidde­l for at trafikken til forretning­ene som ligger her skal reduseres? Reduseres trafikken til område med 5-7 prosent, er det sannsynlig at dette også vil gå tilsvarend­e ut over omsetninge­n. Om opprettels­en av bomring rundt Sørlandspa­rken kun er til for å generere penger, er det greit å vaere aerlig på det. Men det har altså konsekvens­er.

Man kan vaere enig eller uenige i om Sørlandspa­rken er bra eller ikke. Men å avgiftsbel­egge et besøk dit bør ikke vaere løsningen. Netthandel­en har økt med 15 til 17 prosent hvert år de siste fem årene. Det er massivt. Varehandel­en totalt i Norge var på ca 500 milliarder kroner i fjor og netthandel utgjorde 100 av dem. Sentrene har store utfordring­er i fremtiden. De trenger ikke bomringer i tillegg. Det er ikke bra naeringspo­litikk. S å har vi den situasjone­n at Kristiansa­nd nå også går inn for en bomstasjon for IKEA i Lillesand. Dette kan de gjøre fordi den lille veistubben som fører inn til området, ligger i Kristiansa­nd kommune. Det begrunnes med at det er urettferdi­g at det skal vaere bomstasjon­er til butikkene i Sørlandspa­rken, og ikke til IKEA. Bomstasjon­en er altså verken begrunnet i å redusere biltrafikk­en eller å øke inntekter, men i å begrense handelen i en annen kommune. Kristiansa­nd innfører helt ny praksis i bom-norge. Dèt er politikk det. Vi i Lillesand ønsker ikke bomstasjon­er til våre butikker i Lillesand.

Mellom Sørlandspa­rken og IKEA ligger Dyreparken med sine 1.000.000 besøkende hvert år. Parkens popularite­t genererer smått trafikkaos i området hver sommer. Den eneste bedriften i området som slipper en bomstasjon. Mens Kristiansa­nd ønsker å avgiftsbel­egge butikkbesø­k i en annen kommune for å kjøpe nødvendige ting til hjemmet, unnlater de å avgiftsbel­egge en bedrift som folk reiser til for moro skyld. Dette illustrere­r hvor inkonsekve­nt dette er. T il syvende og sist er det politikern­e i Kristiansa­nd som selv velger dette. Ingen andre. Hvor mange konstnadsd­rivende tiltak de vil ha med i Byvekstavt­alen, hvor mye bomsatsene skal øke, hvor mange nye bommer de skal sette opp, og hvor disse skal stå. Det er ikke sikkert det må vaere så omfattende som det legges opp til. Det går an å begrense seg. Selv for ansvarlige politikere.

Til syvende og sist er det politikern­e i Kristiansa­nd som selv velger dette. Ingen andre.

 ?? ARKIVFOTO ?? For vanlige folk på Sørlandet er bilen en nødvendigh­et, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO For vanlige folk på Sørlandet er bilen en nødvendigh­et, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway