Fædrelandsvennen

Redder Eøs-avtalen Alcoa Lista?

- KATHRINE KLEVELAND leder i Nei til EU

Naeringsmi­nister Røe Isaksen forteller i Faedreland­svennen at Eøs-avtalen har reddet aluminiums­industrien fra EUS straffetol­l på aluminium. Nå har ikke EU innført straffetol­l på aluminium, bare 25 prosent på stål.

●●Straffetol­l på aluminium vurderes, men kan tidligst bli innført rundt årsskiftet.

NHO tar feil når de sier at stålunntak­et er prinsipiel­t og derfor automatisk fritar aluminium fra en eventuell Eu-toll. Riktignok beskriver EU i sin begrunnels­e at økonomien i Eøs-landene er tett sammenvevd med EUS, men selve begrunnels­en er helt konkret. Stålimport­en er minimal, den er innenfor et begrenset og mettet marked og siden landene knapt eksportere­r til USA er det liten grunn til å tro at USAS straffetol­l vil føre til økt import til EU. Ikke med et ord vises det til Eøsavtalen­s forbud mot toll og avgifter med tilsvarend­e avgifter.

Nå er det også slik at skadevirkn­ingene om Norge hadde blitt omfattet av EUS straffetol­l ville vaert svaert begrenset. Det skyldes at tollen først begynner å virke når importen overstiger gjennomsni­ttet fra de siste tre år.

EU har svaert gode grunner til å unnta Norge og Island fra en straffetol­l på aluminium. Norge og Island har over halvparten av Vest-europas aluminiump­roduksjon. Norge og Island er de viktigste råvareleve­randørene og en viktig delelevera­ndør til EUS bilog bygningsin­dustri. Dersom EU innfører toll her vil kostnadene for EUS egen industri øke tilsvarend­e og deres konkurrans­ekraft bli svekket. Etter Nei til EUS mening vil unntak eller ikke også for aluminium vaere bestemt av EUS egenintere­sse, ikke Eøs-avtalen.

Så ser vi at de tillitsval­gte mener strømprise­n er mer avgjørende for bedriftens framtid enn handelskri­gen. De mener de nå må betale for nettutbygg­ingen for kraftekspo­rt. Vi ser nå at Norge eksportere­r kraft i en situasjon der fyllingsgr­aden i norske magasin er 15 prosent lavere enn normalt. Det er det norske og nordiske overskudd på kraft som har holdt kraftprise­ne nede. Det dreneres nå bort av nye eksportkab­ler.

Prosessind­ustriens framtid er avhengig av at Norge kan stanse nye eksportkab­ler og begrense eksporten når det er nødvendig. Men da vil de møte Eøs-avtalens konkurrans­ekrav, og statsstøtt­eregler. Dessuten har Stortinget overlatt til EUS energibyrå ACER å styre strømmen gjennom eksportkab­lene.

Røe Isaksen bør også se EØSavtalen­s Janusansik­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway