Fædrelandsvennen

Aps oppstart og Arendalsuk­a

- JØRGEN HØGETVEIT

På slutten av 1800-tallet var Arendal Norges rikeste by, men det tok en brå slutt med katastrofe­n omkring bankog skuteeier Herlofsen.

●●Bankene gikk over ende og konkursene fulgte. Herlofsen selv prøvde å flykte til USA – men ble tatt på kaia i Kristiansa­nd. Få dager senere marsjerte 600 mann i Arendals gater i protest mot det som hadde skjedd – og noe tid etter ble Ap dannet ved Ormtjern i 1887. Så var det hele i gang.

I klartekst viser det – som i den franske revolusjon – hvor farlig økonomisk urettferdi­ghet er. Folk må få sin rimelige del til livene sine – ellers kan revolusjon­en bygge seg opp.

Det som undrer meg i den historiske sammenheng hvor Ap ble dannet i, er den ideologisk­e basis i sosialisme­n arbeiderne etter hvert fikk. Den store, norske bevegelsen var jo haugianism­ens kamp fra 1796, til O.G. Uelands formannska­pslov i 1837 som tok makta fra presteskap og embetsverk og førte den stille og rolig til folket i frie valg. Så tale- og møtefrihet i 1842 ved N.J. Tvedt (Evje) og O.G. Ueland (Heskestad) fram til full nasjonal frigjøring i 1905 ikke minst ved Jørgen Løvland. Altså en sterk, folkelig frihetsbev­egelse på kristen grunn som bar rike nasjonale frigjøring­sfrukter både i åndens og håndens tjeneste. At de ikke søkte tilknytnin­g til dette sterke folkets Venstre – undrer meg.

Riktignok hadde de gamle minner om Lofthus-opprøret som ble slutt da han døde i jern på Akershus i 1797 – uten saerlig frukter. Så kom det tiår som rystet Norge i ca 1880-90 da Brandes med sin revolusjon­aere gudsfornek­telse drog folket og de store forfattern­e med seg – inntil Frankfurte­rne kom på banen i 1923. Edv. Bull n.f. Ap. åpnet seg for deres avkristnin­gspolitikk som de fleste kan se resultaten­e av i dag. Og denne grunnlegge­nde tenkning finner man nå snart i alle partier – selv om de avviker noe på den økonomiske politikk – så er det lite som skiller i den helt grunnlegge­nde basis som bygde Norge opp som en selvstendi­g, fri og velordnet velstandsn­asjon med Bibel og Grunnloven av 1814 som rettesnor for den rette frihet og orden.

Aps oppstart er kanskje den grunnlegge­nde basis for at alle politikere nå har vaert samlet i Arendal. Man forlot det som hadde vist sin baerekraft da vi ble løftet fra ufrihet og nød (Terje Vigen 1809, Barnevandr­ingene 1830 – 1910).

Kanskje man burde minnes verset stortingsp­resident J. Løvland siterte ved sin tale på Eidsvoll i 1914 da han siterte Ivar Aasen: «Lat oss ikkje forfedrane gløyma, under alt som me venda og snu. Dei har gitt oss ein arv til å gjøyma, han er større enn mange vil tru.» Basisarven avvikles bit for bit – mens vi debatterer fruktene – som selvsagt forsvinner – både den nasjonale og frihetsarv – når basis synker sammen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway