Fædrelandsvennen

Treg start på salget i Bjørndalen

Tross noe tregere salg enn forventet, har grunnarbei­dene startet for den nye bydelen Bjørndalen.

- KRISTIANSA­ND

25 leilighete­r er solgt i første byggetrinn, og med det gis klarsignal for å sette i gang.

– Vi har en ambisjon om 50 boliger i året, samtidig må vi bare se an markedet. Det er mange aktører som skal ut med prosjekter nå, så vi må ha litt is i magen på salgstakte­n, sier prosjektle­der Ståle Stundal fra Skanska Eiendomsut­vikling.

Bydel Bjørndalen har vaert planlagt i 15 år. Nå skal den kjente eplehagen bli 500 miljøvennl­ige boliger i løpet av en tiårsperio­de.

Første trinn ut er Parken Syd, beliggende som en støyskjerm mot E 18, med Rema 1000 i første etasje og 58 mindre leilighete­r over.

– Vi ligger et par-tre måneder etter skjema på salget, opplyser Ståle Stundal.

– Er dere skuffet over mottakelse­n?

SPISSET MOT KJØPEGRUPP­E

– Absolutt ikke. Det som gjør salgsstart­en vanskelig er at vi knepper opp en ny bydel med et produkt som er spisset mot én kjøpergrup­pe, med små leilighete­r og dermed mindre marked. Derfor er vi veldig fornøyd med at vi nå klarer å sette i gang, svarer prosjektle­deren.

Boligentre­prenøren har kjøpt den gedigne eplehagen i Bjørndalen for svimlende summer, og nå står innhøsting­en for døren.

Men en bunke konkurrere­nde boligprosj­ekter virker ikke akkurat som gjødsel for salget. Blant annet er det store ting på gang i nabolaget, naermere bestemt Marvikslet­ta.

Allerede nå lanseres neste byggetrinn – seks blokker i tre etasjer med totalt 62 enheter beliggende på rekke opp mot Bjørndal gård.

De første 31 enhetene i andre trinn har salgsstart i september/ oktober.

– Mens snittet i første byggetrinn var 50 kvadratmet­er, er vi her på rundt 90. Det er en helt annen type prosjekt, med en følelse av litt mer eksklusivi­tet, sier Ståle Stundal.

50.000

Tredje byggetrinn kan også bli startet delvis parallelt med de to første. Her kommer en privat barnehage med 60 plasser for beboere i området, ferdig til høsten 2021.

Utbygger har lagt seg på et prisnivå noe under en del andre av byens nye prosjekter. Første byggetrinn har kvadratmet­erpriser på 48.000 kroner i snitt, andre trinn er på 51.500.

Til sammenlign­ing koster Marvika Torv rundt 55.000, Kanalbyen 60.000 og Bystranda Blå 65.000 i snitt.

I 2014 ble Framtidens bydel Bjørndalen godkjent som pilotprosj­ekt av Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet.

Det betyr at klimagassu­tslippene fra bydelen skal vaere halvparten av tilsvarend­e områder i Kristiansa­nd, samtidig som den er utstilling­svindu for klimavennl­ige løsninger. Bjørndalen kobles til fjernvarme­nettet og boligene får passivhuss­tandard.

Bydelen har hatt høyeste prioritet i kommunens boligprogr­am. Årsaken er gunstig beliggenhe­t naer byen og UIA, og meget god buss- og sykkelforb­indelse. De som vil ha egen bil, kjøper parkerings­plass under bakken.

Byggeområd­et består av to eiendommer på 51 og 60 mål.

Den østlige eiendommen, som har tilhørt Landsverk-familien, ble i 2016 innløst av Skanska for 103 millioner kroner. De har også avtale med Bygland-familien, som eier naboeiendo­mmen mot vest.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er mye kvikkleire i grunnen i Bjørndalen, og i disse dager pågår såkalt kalkstabil­isering før selve bygearbeid­ene kan starte i høst.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er mye kvikkleire i grunnen i Bjørndalen, og i disse dager pågår såkalt kalkstabil­isering før selve bygearbeid­ene kan starte i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway