Fædrelandsvennen

Tips eller ei?

Servitøren­e setter pris på det og gjestene føler et mildt press rundt det. Men begge mener at det å tipse ikke er noe krav i Norge.

-

Servitøren­e setter pris på tips, men det å tipse er ikke noe krav i Norge.

Det er vel et mildt press, men ikke nødvendig, svarer Elise Lindeberg noe nølende.

Venninnegj­engen på fire har nettopp satt seg på uteserveri­ngen til Monsoon på Torvet i Kristiansa­nd for en sommerluns­j, når Faedreland­svennen spør dem om det er forventet at man tipser på restaurant i Norge.

– Det kommer jo an på om du må hente maten selv. Takeaway tipser vi ikke for, sier Kjerstin Langfeldt.

Alle fire forteller at de normalt tipser når de er ute og spiser et sted der maten serveres ved bordet.

– Det er jo høflig å gjøre. Samtidig reiser nordmenn mer enn før og tar nok med seg reisevanen­e hjem, legger Lindeberg til. – Hvor mye gir dere da?

– Jeg runder opp, eller gir mellom fem og ti prosent, men servicen er avgjørende. Det å ikke tipse i det hele tatt gir et signal om at noe ikke var bra, svarer Langfeldt.

– EKSTRAORDI­NAER SERVICE

Ifølge Kai Victor Hansen, førsteaman­uensis i restaurant­ledelse og måltidsfor­skning ved Universite­tet i Stavanger, bør tipsing vaere forbeholdt de gangene du er ekstraordi­naert fornøyd.

– Normal grad av service skal vaere inkludert i prisen du betaler, og til et helt ordinaert måltid behøver man ikke å tipse. Det er i så fall helt frivillig, mener Hansen.

Han viser til at mens tips er en del av lønna for servitører i USA skal norske servitører kunne leve av den lønna de får av arbeidsgiv­er. I alle fall om de er på tarifflønn.

– STOR FORSKJELL

Hos Frk. Larsen treffer vi servitøren­e Aleksander Reinertsen og Jakob Leonard Kolstad. De setter begge pris på å motta tips, selv om de er uenige om det forventes eller ei.

– Det er veldig hyggelig med bekreftels­en man får gjennom tips, samtidig

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway