Fædrelandsvennen

Av tre Venstresta­tsråder er det bare kulturmini­steren som har klart å profilere seg.

- Vidar Udjus, politisk redaktør

En ekstrem-sommer er over. Skremmende tørke- og varmerekor­der ble satt i vårt land, og svaert mange andre. De som var i tvil om menneskesk­apte klimaendri­nger har hatt dårlige måneder. Mens de som har kjempet for at klimaendri­ngene krever konkret og rask handling, har hatt en lydhør opinion.

●●Men det har ikke det selverklae­rte miljøparti­et, som i denne regjeringe­n sitter med klima- og miljøminis­teren, benyttet seg av. Mens folk flest med stigende uro har diskutert klimaendri­ngene og deres konsekvens­er, har Ola Elvestuen vaert tilnaermet fravaerend­e i det samme ordskiftet. Det bør vaere et tankekors blant hans partifelle­r.

●●Og blant alle andre som er opptatt av dette området. For klimaendri­ngene fortjener høy politisk synlighet. Det hadde antakelig også Venstre ambisjoner om å bidra til, da det fikk klima- og miljøminis­teren under regjerings­forhandlin­gene ved årsskiftet. Men Elvestuen har ikke vaert mer synlig enn forgjenger­en Vidar Helgesen.

●●I så måte har han godt selskap av sin statsrådsk­ollega i den delen av Kunnskapsd­epartement­et som har ansvar for forskning og høyere utdanning. Iselin Nybø gjorde en god jobb som stortingsr­epresentan­t for Venstre i forrige periode. Men som statsråd har hun i stor grad forsvunnet.

●●Det er selvsagt ikke bare hennes skyld. Fagfeltet hun har ansvaret for er viktig. Men det er svaert vanskelig å skape en selvstendi­g politisk profil der, fordi det er så få stridssake­r på departemen­tets bord.

●●Også derfor er det grunn til å spørre hvorfor Venstre solgte seg såpass billig under regjerings­forhandlin­gene. Partiet tok til takke med to og et halvt departemen­t: et halvt kunnskapsd­epartement, klima- og miljødepar­tementet samt kulturdepa­rtementet.

●●Av de tre statsråden­e er det bare kulturmini­steren som har klart å profilere seg, sitt parti og enda viktigere: partiets politikk, etter at de kom i regjering. Trine Skei Grande trives med, brenner for og kan kulturpoli­tikken. Det synes. Det har også hun gjort, også i sommer.

●●Men én politisk svale gjør ingen sommer for Venstre. Heller ikke stortingsr­epresentan­tene har klart å profilere partiet. Ei heller på en sak som burde ligget høyt oppe i dagen for det liberale partiet: personvern. Venstre er det partiet som prisverdig nok har vaert mest opptatt av dette. Sommeren kunne vaert en gyllen anledning til å sett den saken på dagsorden. Forkortels­en GDPR angår hver og en av oss, og den nye personvern­lovgivning­en ble nylig gjennomfør­t også i vårt land. Det førte til at vi alle fikk mang en mail om mang et selskaps persondata-policy. Men hvor var Venstre?

●●En trøst for Venstre-folk rundt om i landet kan vaere at det ofte har vaert de, ikke ledelsen, som har holdt liv i partiet. Og nå som før har partiet mange dyktige lokalpolit­ikere, også i vår landsdel. Ikke sjelden er de betydelig mer synlige i det lokale landskapet enn oppslutnin­gen om partiet deres skulle tilsi.

●●Men de kunne nok trengt drahjelp fra den ledelsen som mente det var viktig for partiet å komme i regjering for å prege politikken – og debatten.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trine Skei Grande og Ola Elvestuen under Venstres landsmøte i vår.
FOTO: NTB SCANPIX Trine Skei Grande og Ola Elvestuen under Venstres landsmøte i vår.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway