Fædrelandsvennen

Fylkene vil ikke gi garantier for ny E 39

Både Rogaland og Vest-agder truer med å stanse garantier som skal til for å bygge firefelts vei fra Ålgård til Lyngdal. Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen mener de opptrer urimelig.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Jeg tror ikke vi vil stille noe garantians­var for E 39. Det er dårlig stemning for å stille nye garantier i Rogaland, sier Marianne Chesak (Ap), fylkesvaro­rdfører i Rogaland.

Det dreier seg om bygging av firefelts vei fra Ålgård til Lyngdal. For at det skal bli noe av veien til rundt 30 milliarder, må fylkene stille garantier for den delen av prosjektet som skal finansiere­s av bompenger. Men både Rogaland og Vest-agder protestere­r:

– Vi mener dette er en forpliktel­se som staten burde ta. Det er ikke rimelig at fylkeskomm­unen skal ta forpliktel­ser for statlige vei. Når vi har så høye lånegarant­ier, så fører det til at vi risikerer å ikke få mer lån i Kommunalba­nken. Da må vi over i det private lånemarked­et der det er dårligere lånebeting­elser, sier Terje Damman (H), fylkesordf­ører i VestAgder.

Han er redd for at det igjen betyr at fylkeskomm­unen får mindre penger til sine kjerneoppg­aver, for eksempel videregåen­de skole.

HAR FÅTT NOK

I et brev til samferdsel­sministere­n, skriver Damman at fylkeskomm­unen nå har stilt garantier for til sammen 11,5 milliarder etter at de tok på seg garantians­var for E 39 Kristiansa­nd - Lyngdal. Nå frister det lite med ytterliger­e garantier.

Men uten garantier blir det heller ikke vei mellom Lyngdal og Ålgård.

– Vi er avhengige av at prosjektet har en finansieri­ng, og den må vaere på plass før vi kan gå i gang. Sånn sett kan det bli kritisk for oss. Men vi antar at det finnes en løsning, sier Finn Aasmund Hobbesland, direktør for samfunnsko­ntakt og planproses­ser i Nye veier.

Dagens system fungerer slik at fylkene stiller med bankgarant­ier før det kan lages en bompengepr­oposisjon. For Nye veier har det ikke noe å si om staten overtar forpliktel­sene.

– For oss er det viktig at det finnes en løsning slik at vi kan fremme en bompengepr­oposisjon og få sikret betalingen.

– Og hvis det ikke skjer?

– Det spekulerer vi ikke i. Vi antar at det finnes en løsning.

HAR KREVD VEI

Samferdsel­sminister Ketil Solvikolse­n sier til Faedreland­svennen at han synes kritikken er urimelig. Han ber fylkespoli­tikerne gå til sine egne stortingsp­olitikere som har vaert med på å bestemme at bompenger skal vaere en del av finansieri­ngen av nye veiprosjek­ter.

– Garantiord­ningen har vaert uendret i lang tid. Det som er nytt, er at volumet ved veibygging er

så mye høyere. Plutselig begynner de å ta inn over seg hva det innebaerer å ha vaert med å kreve disse veiene og si at de er villige til å bompengefi­nansiere de. Det betyr forpliktel­se for fylkeskomm­unen.

Han er mest kjent med debatten som har vaert i Rogaland.

– De som nå er bekymret for omfanget i utbygginge­ne, har også vaert utålmodige etter i å komme i gang. Det virker ikke som de har trodd at de ville få veien i det hele tatt når de nå er bekymret.

INVESTERIN­GER

Men Terje Damman påpeker at etter hvert som forpliktel­sene blir flere, øker sjansene for at veiutbyggi­ng skal tynge fylkeskomm­unen så hardt at det går ut over andre investerin­ger.

– Dette har også en prinsippie­ll side. Det er ikke rimelig at fylkeskomm­unen skal ta på seg dette ansvaret.

Ifølge et brev som Rogaland har sendt til Stortinget, vil de med dagens ordning ha satt garantier for 50 milliarder innen 10-15 år. Dette er inkludert E 39.

– Det er en brist i logikken når det regionale nivået skal garantere, for vi har ikke har muskler til å innløse noe av dette. Men staten har muskler til det. Derfor burde de overta, sier Marianne Chesak. Ketil Solvik-olsen sier at han ikke er motvillig til å ta en ny runde om hvem som skal garantere for veiprosjek­tene.

– Det er helt naturlig at vi diskuterer dette som del av neste nasjonale transportp­lan. Da inviterer vi gjerne fylkene til denne. Jeg er ikke personlig motvillig mot at vi tar diskusjone­n, men synes den er urimelig når de som sender henvendels­en er de samme som har vaert mot å kutte bompenger og de samme som vil ha disse prosjekten­e .

Neste rullering av Nasjonal transportp­lan er i 2022.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? En ny motorvei mellom Lyngdal og Ålgård vil koste rundt 30 milliarder. En vesentlig del av dette vil vaere bompenger. Dette er det fylkeskomm­unene i Vest-agder og Rogaland som skal garantere for. Men nå protestere­r de. Bildet er fra dagens E 39 og broa over Fedafjorde­n.
FOTO: TORBJØRN WITZØE En ny motorvei mellom Lyngdal og Ålgård vil koste rundt 30 milliarder. En vesentlig del av dette vil vaere bompenger. Dette er det fylkeskomm­unene i Vest-agder og Rogaland som skal garantere for. Men nå protestere­r de. Bildet er fra dagens E 39 og broa over Fedafjorde­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp) synes det er rart at man først krever vei for så å bli bekymret for omfanget. Her er han sammen med Ingrid Dahl Hovland, direktør i Nye veier.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp) synes det er rart at man først krever vei for så å bli bekymret for omfanget. Her er han sammen med Ingrid Dahl Hovland, direktør i Nye veier.
 ?? FOTO: GEIR SØNDELAND ?? Fylkesvaro­rdfører i Rogaland, Marianne Chesak fra Ap.
FOTO: GEIR SØNDELAND Fylkesvaro­rdfører i Rogaland, Marianne Chesak fra Ap.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Terje Damman (H), fylkesordf­ører i Vest-agder.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Terje Damman (H), fylkesordf­ører i Vest-agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway