Fædrelandsvennen

På tide å droppe leksene

Like sikkert som skolestart er i august, kommer debatten om leksene. Det er på tide å begrave ordet «hjemmeleks­e».

-

Man må øve for å bli god, heter det. Det er få som blir flinke til å lese uten å øve på det. Skolebarn må øve, men må de øve hjemme? Det er spørsmålet. Og derom strides både forskere, politikere, laerere, foreldre og barna selv. Skoler rundt om i landet har forsøkt ulike tilnaermin­ger: Mer lekser, faerre lekser og ingen lekser. Det er vanskelig å finne en fasit.

Derfor bør debatten

i mye større grad handle om hvor leksene skal gjøres, enn om man skal ha dem.

En del av skolens oppgave er å laere barna å ta selvstendi­ge valg, løse oppgaver og finne løsninger enten man skal finne rene fakta eller mer resonneren­de svar. For å bli flinke til dette må elevene jevnlig øve på å løse oppgaver alene og sammen med andre. Dette er det bred enighet om.

Debatten oppstår når

elevene blir henvist til å løse oppgavene hjemme. Definisjon­en av ordet lekse har tradisjone­lt vaert «oppgaver som elevene skal gjøre hjemme». Det er på tide å gå bort fra denne gammeldags­e ordningen, som stammer fra en helt annen tid. Oppgavene, leksene og øvingen bør foregå i skoletiden.

Men kommer kravet om at leksene skal gjøres på skolen, åpnes raskt debatten om heldagssko­le. Og da er det bråstopp. Norge er ikke moden for heldagssko­le, og leksedebat­ten lider dessverre under det. Den er imidlertid for viktig til at den kan begraves med heldagssko­len.

skolene bør nemlig

uansett finne tid til individuel­t arbeid innenfor skoletiden. Det har lenge vaert dokumenter­t at kvaliteten på leksearbei­det som gjøres i hjemmene varierer. Faren er overhengen­de for at forskjelle­ne mellom flinke og svake elever øker gjennom lekseordni­ngen, både på grunn av barnas egne kvalifikas­joner og foreldrene­s evner og muligheter til å følge opp. Dette er uheldig, selvsagt for de elevene som trenger mest hjelp, men også for laeringsmi­ljøet i klassene.

Et annet viktig poeng som ofte underkommu­niseres i denne diskusjone­n, er barns rett til fritid. Barn bør slippe å komme hjem med arbeid og bekymringe­r i skolesekke­n.

Tiden er inne

for å droppe leksene. Gi elevene oppgavene de må løse i «arbeidstid­en». La barna ha fri når de har fri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway