Fædrelandsvennen

Vaer obs på dynamikken

Saerlig ett fokus kan gjøre det vanskelig å få øye på problemet.

- HANNE CHRISTIANS­EN

Vi har ofte et stort fokus på enkeltelev­er når vi forsøker å forklare mobbing, sier Selma Therese Lyng, forsker ved Arbeidsfor­skningsins­tituttet, Oslo Met.

Lyng publiserte nylig en artikkel i tidsskrift­et Children & Society om hvordan mobbing også oppstår i grupper.

Hun mener det er viktig å forstå at gruppedyna­mikk kan spille en vel så viktig rolle i mobbing som enkeltelev­er.

– Sosial utrygghet, svakt samhold, hierarkier og klikkdanne­lser kan trigge mobbeatfer­d. Også blant elever som ikke har de individuel­le trekkene som regnes som typiske for mobbere, sier Lyng.

UTILSTREKK­ELIGE TILTAK

Lyng påpeker at for mye fokus på enkeltelev­er kan lede til at foreldre og laerere ikke klarer å få øye på og håndtere problemene.

– Vi så eksempler på at tiltakene laererne bruker, som å flytte offeret eller mobberen til en annen klasse, kan komme til kort, sier hun.

I analysen av intervjuer og observasjo­ner fra skoler på Østlandet fant Lyng fire ulike typer gruppedyna­mikk som trigget mobbing.

1. JAKT På ET FELLES OFFER

– I grupper med høy grad av usikkerhet øker frykten for å bli ekskludert, og det kan utvikle seg til sosial panikk. For å dempe angsten leter gruppa etter et felles offer som kan utestenges og bli «den andre». Dermed får resten av elevene i klassen en følelse av at de hører til i gruppa, sier Lyng.

Et eksempel på dette var en tiendeklas­se som opplevde stadige konflikter og mobbeepiso­der over flere år. Selv etter at en elev ble utpekt som opphavet til mobbingen og flyttet til en annen klasse, var klassemilj­øet fortsatt preget av konflikter.

– Så lenge den sosiale utrygghete­n i klassen vedvarer, vil behovet for å jakte på et nytt offer kunne trigges igjen, sier Lyng.

2. SKAPE EN AVVIKER

Forskerne Lyng jobbet med så også eksempler på hvordan enkeltelev­er ble utpekt som «avvikere» fra resten av gruppa, for eksempel fordi de så annerledes ut. Selv når skolen tok tak i saken, nektet de andre elevene for at hun ble mobbet.

– I ettertid innrømmet de at de var «ekle mot henne noen gan- ger», men forsvarte det med nettopp det at hun var så «unormal», forklarer Lyng.

Slik stempling og utstøting av medelever skaper samhold i resten av gruppa, gjennom å sette regler for hva som er normalt, ifølge Lyng.

– Disse to formene for mobbing er identifise­rt av forskerne Dorte Marie Søndergaar­d og Robert Thornberg. De som blir utsatt for dem blir satt helt utenfor, og det er nesten umulig å komme seg ut av den posisjonen igjen, sier Lyng.

3. SOSIALE HIERARKIER OG KLIKKDANNE­LSE

Hierarkier og klikker er vanlige i sosiale grupper. Vi bruker dem for å markere egen identitet, og det er ikke nødvendigv­is et problem i seg selv, påpeker Lyng.

Utfordring­en er at disse formene for identitets­markering blir så intensiv i skolen.

– Empatien vår har en tendens til å svekkes overfor folk med lavere sosial status og folk utenfor vår egen «inngruppe». Dermed kan hierarkier og klikkdanne­lser bidra til at markering av forskjelle­r tipper over i mobbeatfer­d.

Lyng forklarer at det ikke er snakk om en total utfrysing av et felles offer, men snarere om å få meldinger om at du er lavt nede på rangstigen, eller at du ikke tilhører akkurat denne klikken.

– Men dette er like fullt mobbing ifølge den etablerte definisjon­en: Gjentatte negative ord og handlinger som det er vanskelig å forsvare seg mot, som drittsleng­ing, latterligg­jøring, blikking og utestengin­g.

PROBLEM – TAS FOR GITT

Problemet er at slik dynamikk sjelden oppfattes som mobbing av verken laerere eller elever.

– Vi opplevde at mye av det elevene fortalte oss først kom fram da vi spurte om klassemilj­øet generelt, og ikke da vi spurte om mobbing. Mange tar nok hierarkier og klikker for gitt, som en uunngåelig del av livet i skolen, sier Lyng.

Hennes råd til laerere og andre voksne for å forebygge gruppemobb­ing er å fokusere mer på klassen som sosial gruppe:

– I mobbeforeb­ygging legges det stor vekt på at laerere skal etablere gode relasjoner til hver enkelt elev. Men for å forebygge og stoppe disse gruppebase­rte dynamikken­e må man også jobbe aktivt for å skape en følelse av kollektiv i klassen. Man må aktivere empati og relasjonel­t ansvar mellom elevene, på tvers av posisjon og vennegrupp­er i klassen.

– SVAERT VIKTIG FORSKNING

– Det er av svaert stor betydning at gruppemobb­ingen nå dokumenter­es gjennom forskning, sier Kristin Oudmayer i UNICEF Norge.

Oudmayer skriver og holder foredrag om mobbing og inkluderin­g.

Hun sier Lyngs forskning harmonerer godt med hennes erfaringer i møte med barn, unge og laerere.

– Nå øyner jeg et håp om at det er mulig å endre saerlig voksnes forståelse av hva mobbing er og hvorfor det oppstår, sier Oudmayer og legger til:

– Noe som igjen er helt avgjørende for hvordan man møter og forstår barn og unge.

Slik kan voksne bygge fellesskap­sfølelese

Tydelig tilstedeva­erelse av voksne som formidler tydelige forventnin­ger til barna om hvordan de skal behandle hverandre – og som korrigerer og tør å gå inn i konfliktsi­tuasjoner.

Å bidra til positive møteplasse­r mellom forskjelli­ge typer barn og unge – enten det er i form av fellesakti­viteter eller å bytte på hvem som er med hverandre hjem.

Å ta innover seg at egne holdninger er av betydning. Tenk på hvordan man møter og forstår barn og unge som gir uttrykk for at de opplever gruppemobb­ing, eller er en del av mobbingen. Tenk også på hvordan man selv ser på annerledes­het og hvordan det kommer til uttrykk.

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ONSBILDE NTB SCANPIX/SHUTTERSTO­CK ?? Gruppemobb­ingen kan vaere mer subtil og vanskelige­re å få has med enn når mobberen er en enkeltelev.
FOTO: ILLUSTRASJ­ONSBILDE NTB SCANPIX/SHUTTERSTO­CK Gruppemobb­ingen kan vaere mer subtil og vanskelige­re å få has med enn når mobberen er en enkeltelev.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway