Fædrelandsvennen

Penger spart er (sjelden) penger tjent

«Du har slettes ikke tjent penger, i beste fall spart. Mest sannsynlig har du sløst bort penger på ting du ikke trenger.»

- Richard Nodeland Journalist­i Faed re landsvenne­n

Sitatet over fikk en bekjent av meg høre da hun fornøyd kom hjem fra salg og skrøt til ektefellen av hvor mye hun hadde tjent på handleture­n. Begge sa det nok med en humoristis­k tone, men det ligger likevel mye visdom i utsagnet.

Det å handle på salg eller tilbud er selvsagt bedre enn å handle til full pris, skjønt man i våre dager skal vaere god om man klarer å handle til ordinaer pris. Der det tidligere var to salg i året - høstsalg og januarsalg - er det nå salg hele året. Eller «kupp», «tømming», «utsalg», «kampanjepr­is» og «sjokkpris» som bransjen kaller det.

Og det er lett å la seg rive med av 30, 40 og 50 prosent rabatt på en vare, uten at man sjekker naermere hva andre butikker selger samme vare for. Da ligger det faktisk mye fornuft i slagordet til en kjent dagligvare­kjede som lyder «det er sluttsumme­n på kassalappe­n som gjelder».

En annen ting er jo om man egentlig trenger eller har behov for den varen som er på tilbud. Noe det nok siktes til i sitatet over. For alternativ­et til å kjøpe en vare på salg er jo å ikke kjøpe noe i det hele tatt. Og da har man ikke bare spart 30, 40 eller 50 prosent, men hele 100 prosent!

Saerlig hvis vi snakker om skopar nummer åtte, sydenferie nummer to eller solbrillep­ar nummer fire.

Hadde nordmenn vaert like aktive på å jakte på de beste og billigste produktene når det kommer til bank, forsikring og strøm, kunne det vaert mye penger å spare.

Ta boliglånet som eksempel. En renteforsk­jell på én prosent utgjør 7700 sparte kroner per million i lån etter skatt. Og rentesjekk­en er unnagjort på få strakser på Finansport­alen.no. Ønsker du ikke bytte bank kan du også bruke renten hos konkurrere­nde banker til å prute ned din egen.

Forsikring er et annet pengesluk hvor man fort kan spare tusenvis av kroner. En e-post til en håndfull forsikring­sselskap kan fort gi deg både bedre vilkår og lavere premie enn det du har i dag. Saerlig om det er lenge siden sist du tok en prissjekk.

Og strømmen kan du fort spare et par tusenlappe­r i året på, om du er en av dem med som har en dyr avtale med diverse unødvendig­e tilleggstj­enester og forsikring­er.

Bruker du i tilleggpri­ssammenlig­nings tjenester som Prisguiden og Pri- sjakt( eid av Schibsted, som Faedre- landsvenne­n, journ.anm.) ved kjøpa v forbruksva­rer du faktisk har bruk for, skal du plutselig se at du får noen ekstra kroner å rutte med i hverdagen likevel.

La deg bare ikke friste av alle tilbudene om utsatt betaling, avbetaling, kreditt eller «kjøp nå, betal senere». Da får du fort oppleve realiteten av ordtaket «spare på skillingen, men la daleren gå». Har du ikke råd til å kjøpe det du ønsker deg nå, hjelper det sjeldent å utsette betalingen, påplusset renter s omn a ermer seg sommertemp­eraturene vi hadde i landet isommer.

For som Benjamin Franklin, den amerikansk­e forfattere­n, journalist­en og en av lederne for den amerikansk­e revolusjon, visstnok skal ha sagt:

«Følg nøye med på små utgifter! En bitte liten lekkasje kan senke selv et stort skip.»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway