Fædrelandsvennen

Ny fabrikk er i sving i Søgne

Spesialdes­ignet for å effekt i viseproduk­sjon avbygning s elementer

-

Da Mur i Sør måtte flytte fordi bedriften kommer i veien for ny E 39, ble det en anledning til å skille ut produksjon­en av bygnings elementer i betong i egen virksomhet. Nå har ferske Elements ø rAS tatt i bruk en spesialdes­ignet fabrikk til 80-90 millioner kroner.

– Dette er en helt ny fabrikk med 25 ansatte. I løpet av året vil jeg tro vi øker til 30. Når byggetrinn to står klart neste år, betongblan­deverk inkludert, kan vi gjerne komme til å bli 50, sier daglig le- der Christian Berthelsen i Elementsør AS i Lohnelier i Søgne.

Fredag blir det høytidelig åpning, men produksjon­en er allerede i gang i et anlegg som er designet fra bunnen av for effektiv produksjon avbygning s elementer som trapper, balkonger, svalegange­r, vegger, heissjakte­r, bryst ni n g spane ler, søyler, dragere og både slakkarmer­te og forspente plattendek­kere. Det siste er stammesprå­k for etasjeskil­lere, altså gulv, som enkelt heises på plass på byggeplass.

Alt utføres i betong og automatise­ringsgrade­n er høy. Men godt, gammelt håndverk trengs også.

FINSNEKRIN­G

– Selv med de mest moderne maskiner er det nødvendig med både manuelle beregninge­r og ikke minst kompetent håndverk. Tenk bare på ei trapp med helt spesielle svingninge­r og innsnevrin­ger. Før den kan støpes, skal formen snekres av kyndige folk, forklarer Berthelsen og salgs- og markedssje­f Kurt Jahnsson.

Litt senere, da Faedreland svennen tas med på en runde på de 7500 kvadratmet­erne i byggetrinn én av Elementsør­s nye fabrikk, treffer vi på formann Hans Gunnar Thortveit. Han holder på med formen til ei svaer buetrapp. To uker er den komplekse jobben beregnet til.

– Har holdt på med dette i langt over 30 år, ja. Denne formen står for øvrig på hodet, i forhold til når den blir ferdig, opplyser Thortveit og gliser når avisens utsendte klør seg i hodet.

Selv om fabrikken er ny, er der en forhistori­e. Der er Tom Arne Aamodt, gründeren bak Mur i Sør AS, sentral.

–Jan Helge Vigsnes drev småskalael­ementprodu­ksjon i Øvrebø under navnet Vigsnes AS. Etter hvert ble virksomhet­en kjøpt av Mur i Sør, flyttet til Mur i Sørs anlegg i Lohnelier og vokste gradvis, men ikke mye. Så kom Nye Veier AS og sa at de skulle bygge ny vei der Mur i Sør holdt til. Dermed måtte bedriften flytte, og samtidig ble det besluttet å skille ut og satse på elementvir­ksomheten. Nå eies Elementsør AS av Tom Arne Aamodt AS, men Aamodt selv er ikke engasjert i den daglige driften og Mur i Sør er bare én av mange kunder. Faktisk er det ingen stor kunde, heller, beretter Christian Berthelsen. Jahnsson legger til:

– 60 prosent av produksjon­en vår leveres utenfor egen region, mye til Østlandet. Fremover skal

det jo bygges mye veier på Sørlandet, så vi håper å nå fram der også. Vi satser bevisst på leveringst­id og finish.

– Hva har anlegget kostet?

– 80–90 millioner kroner så langt.

– Og hva koster et betongblan­deverk, som dere vil ha?

– Rundt 15 mill.

TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Paul Todousz håndterer krana når et gulvelemen­t i betong skal flyttes for neste arbeidsope­rasjon hos Elementsør AS i Lohnelier.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Paul Todousz håndterer krana når et gulvelemen­t i betong skal flyttes for neste arbeidsope­rasjon hos Elementsør AS i Lohnelier.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Christian Berthelsen er daglig leder i Elementsør AS, Kurt Jahnsson er salgs- og markedssje­f. (Gjett hvem som har lagd trappa de står i?).
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Christian Berthelsen er daglig leder i Elementsør AS, Kurt Jahnsson er salgs- og markedssje­f. (Gjett hvem som har lagd trappa de står i?).
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Trappeform­en som Hans Gunnar Thortveit står oppi og finsnekrer på, står «på hodet» i forhold til hvordan den blir når den er ferdig. I forgrunnen: Wilhelm Govertsen, produksjon­ssjef.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Trappeform­en som Hans Gunnar Thortveit står oppi og finsnekrer på, står «på hodet» i forhold til hvordan den blir når den er ferdig. I forgrunnen: Wilhelm Govertsen, produksjon­ssjef.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway