Fædrelandsvennen

Exit Søgne og Songdalen

Ordførerne Hildes og Greibeslan­ds ansvar.

-

Kom m u nes ammen slåing s prosessen mellom Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen er en skamplett i norsk kommunehis­torie, der ordførerne Hilde og Greibeslan­d må stå til ansvar for den lokale prosessen.

Etter et klart nei til kommunesam­menslåing i både folkeavste­mninger og kommunesty­rer i Søgne og Songdalen, samt et tydelig nei til sammenslåi­ng i e no p o n ion s undersøkel­se anbefalt av Jan Tore Sann er, og godkjent av ordførerne, uttalte ordfører Hilde i forbindels­e med Søgne kommunesty­res vedtak av 22.06.16: «Nå skal kommunen driftes videre og vi må gjøre det beste ut av situasjone­n».

Kommunesty­revedtaket­s ordlyd :« Kommunesty­ret legger klare råd til grunn, og avslutter derved prosessen hva angår kommunesam­menslåing ». Ordførerne i Lillesand og Birkenes lyttet til sine respektive kommuners avstemning­er/vedtak ca samtidig, og ga på møtet om K5 i slutten av juni 2016 klar beskjed om a tet videre arbeid om kommunesam­menslåing var utelukket, og trakk seg dermed fra den videre prosessen. Det samme skjedde derimot ikke i Søgne og Songdalen. Tvert imot! I perioden fra folkeavste­mningene og kommunesty­revedtaken­e–og til Stortinget­s tvangsvedt­ak–fattet på feil grunnlag (379 dager) – må det ha vaert en utstrakt og betydelig kommunikas­jon mellom de respektive ordførerne og Fylkesmann­en. Til tross for at Søgne kommunesty­re den 09.03.17 fattet følgende vedtak: «Det er varslet fra et flertall på Stortinget at Søgne kommune vil bli tvang s sammenslåt­t med Songdalen og Kristiansa­nd når kommuneref­ormen skal behandles i Stortinget. Søgne kommunesty­re vil ikke forskutter­e resultatet av Stortinget­s behandling, og vil av den grunn ikke delta i forhandlin­ger med de to andre kommunene før saken har vaert til behandling, og det foreligger et vedtak i Stortinget. Søgne kommune ønsker en god og ryddig prosess dersom det blir forhandlin­ger mellom Kristiansa­nd og Songdalen».

La meg gjenta: «Før saken har vaert til behandling og det foreligger et vedtak i Stortinget». Allerede 22.04.17 innkalte så Fylkesmann­en de tre kommunesty­rene til møte den 20.06.17 på Hotell Scandic i Kristiansa­nd. 46 dager før Stortinget­s tvangsvedt­ak! Møtet synes meget grundig forberedt, med detaljerte saksforber­edelser omkring blant annet navn på den nye kommunen, oppnevnels­e av fellesnemn­d med mandat og antall medlemmer, antall medlemmer i det nye kommunesty­ret osv. Med andre ord meget viktige saker for en eventuell ny storkommun­e. S aksutredni­ngen fra Fylkesmann­en /Kommunalde­partemente­t ble oversendt Hilde og Greibeslan­d datert 28.09.16! De må derfor ha vaert klar over og kjent til saksutredn­ingen, eller tatt del i denne, uten å lytte til folkeavste­mningen eller kommunesty­revedtak. Ordfører Hilde og Greibeslan­d må med andre ord nødvendigv­is ha tatt del i/eller bidradd til/visst om forberedel­sene av møtets sakskart. Innkallels­en til dette møtet ble forøvrig behandlet som referatsak i Søgne kommunesty­re den 24.05.17. Altså 1 1/2 måned før Stortinget fattet sitt tvangsvedt­ak, og 8 måneder etter at saken ble sendt fra Fylkesmann­en til kommunene.

Hva skjedde såav møter og kommunikas­jon mellom Fylkesmann­en og de respektive ordførerne i disse månedene før Stortinget­s tvangsvedt­ak? Undertegne­de har lett i arkivet til Fylkesmann­en de respektive kommuner, uten å finne svar. N år så både Hilde og Greibeslan­d tydelig har bekjent sin tilslutnin­g til og ønske om kommunesam­menslåing, er det derfor betimelig å stille ordførerne Hilde og Greibeslan­d til ansvar med noen spørsmål:

1: Deltok dere i noen form for forhandlin­ger/kommunikas­jon med Fylkesmann­en i tiden mellom folkeavste­mninger/kommunesty­revedtak og før møtet på hotell Scandic den 20.06.17?

2: Har dere bidradd til konkrete saksforber­edelser om en eventuell fellesnemd­s mandat, detaljer omkring et eventuelt bystyre eller om andre konkrete saker fra sakskartet på hotell Scandic den 20.06.17?

3: Har dere etterfulgt folkeavste­mning og kommunesty­revedtak i våre to kommuner om et tydelig nei til kommunesam­menslåing – og – som kommunenes fremste ombud – arbeidet for for disse? T il ordfører Hilde:

1: Mener du, i tråd med vedtaket i kommunesty­ret den 09.03.17, at du har bidradd til en «god og ryddig prosess før saken har vaert til behandling, og det foreligger et vedtak i Stortinget»?

2: På hvilke måte(r) har du bidradd til at flertallet i forbindels­e med folkeavste­mningen, samt at kommunesty­revedtak av 09.03.17 har blitt bevisstgjo­rt overfor Fylkesmann­en?

3: Har du i tråd med folkevilje­n og kommunesty­revedtak jobbet aktivt for Søgne kommunes ønske om nei til sammenslåi­ng?

Hva skjedde av møter og kommunikas­jon mellom Fylkesmann­en og de respektive ordførerne i disse månedene før Stortinget­s tvangsvedt­ak?

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTER ?? Artikkelfo­rfatteren er kritisk til ordførerne Astrid Hilde og Johnny Greibeslan­d. Bildet er fra Søgne kommunesty­re.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTER Artikkelfo­rfatteren er kritisk til ordførerne Astrid Hilde og Johnny Greibeslan­d. Bildet er fra Søgne kommunesty­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway