Fædrelandsvennen

Bomstasjon­er – mellom pest og kolera

- LEIF-AAGE TØNNESSEN Lillesand

Av og til må man velge «mellom pest og kolera». Andre ganger får man ikke noe valg.

●●For noen år siden glemte AustAgder veikontor å budsjetter­e med prosjektmi­dler for E18 Arendal-tvedestran­d, om man skal tro avisene. Løsningen ble å sende regningen til Lillesands­pendlerne i form av bompenger. Dette ble også godtatt av Stortinget på tross av brudd med de vedtatte premissene; det var jo siste møte før sommerferi­en, må vite …

Ekstra provoseren­de var det da lederen for Samferdsel­skomiteen en tid senere sto på Arendalsuk­a og proklamert­e at det ikke ble bygd bomstasjon­er i Norge uten lokal tilslutnin­g. Joda, et knapt flertall i fylkesting­et hadde sagt ja. Men nå hadde kommunene fra Arendal og østover absolutt flertall i fylkesting­et. Da var det greit å sende regningen vestover til Lillesand, tross sterke protester fra kommunesty­ret der.

Nåvel, den bommen er nå historie. Men nå gjør Kristiansa­nd det samme ved å legge bomring rundt Sørlandspa­rken. Slik kastes vi i Lillesand fra pest til kolera: fra arendalsk gjerrighet til kristiansa­ndsk grådighet. Uten noen mulighet til å velge. Så når jeg fra Lillesand skal besøke min bilforhand­ler i Sørlandspa­rken, må jeg betale avlat til Kvadrature­n. Skal jeg handle litt kontorutst­yr, må jeg betale for Egsbroa. Og aller verst: Skal vi lillesande­re kjøpe en stol i en lillesands­butikk (IKEA), må vi betale for utbygginge­n av Gartnerløk­ka fordi et par hundre meter av veien dit vipper over grensen til Kristiansa­nd. Det er så absurd at det antakelig bare er politikere og byråkrater som kan tenke slike tanker! Men det føyer seg jo inn i den kristiansa­ndspolitis­ke grådighets­kulturen som også den skandaløse ordningen med busskort til studenter er et eksempel på.

Men den dagen denne ordningen trer i kraft, gjør jeg som de 10 ungdommene i renessanse­romanen Dekamerone­n: For å slippe unna Svartedaud­en, flyktet de fra Firenze til et øde sted hvor pesten ikke kunne nå dem. Og slik flytter jeg min ikke-lokale handel fra Sørlandspa­rken til Grimstad, så godt det lar seg gjøre!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway