Fædrelandsvennen

La oss gjøre Sørlandet best for skeive!

-

Agder har helt spesielle utfordring­er med toleranse, men vi har også helt spesielle forutsetni­nger for å lykkes med å bli landsdelen som er aller best for skeive.

●●Menneskeve­rdet er den mest grunnlegge­nde verdien i det norske samfunnet, og Norge er kommet langt i arbeidet for skeives rettighete­r. “Homo” er imidlertid blant de vanligste skjellsord­ene i norske skolegårde­r, og skeive ungdommer er mer utsatt for mobbing, depresjon, angst, rusproblem­er og selvmord enn andre ungdommer.

Barn og unge trenger mer kunnskap om kjønn og seksualite­t, om glede, lyst, begjaer og grensesett­ing. Seksualite­t s undervisni­ngen i skolen må bedres og la e rer utdanninge­n styrkes. Organisasj­onerme d fagkunnska­p bør inkluderes i seksualite­t s undervisni­ngen, men også la e re rem å ta større eierskap til denne delen av undervisni­ngen.

Norges eneste helsestasj­onen for kjønn og seksualite­t opplever stor og økt pågang fra hele landet, og dette er viktig kompetanse som trekkes inn både i helsevesen­et og i undervisni­ngsøyemed. Tilbudet bør derfor utvides til alle større regionsent­re, og et helt naturlig sted å begynne er nettopp i Kristiansa­nd. Men det må vaere mer enn en helsestasj­on, og jobbe tett med kompetanse­overføring mot alle som jobber med barn og unge.

I mangel av et slikt kompetanse­senter mottar Fri og andre i landsdelen mange henvendels­er hver eneste uke fra helsesøstr­e, laerere og foreldre som søker mer kunnskap og trenger bistand til å møte barn og unge som sliter med ulike utordringe­r knyttet til identitet, kjønn og seksualite­t. Det er ingen grunn til å ikke systematis­ere arbeidet mot denne gruppen når vi har så mange dyktige fagfolk med utspring fra et av landets tyngste miljøer på sexologi ved Universite­tet i Agder.

Holdningsu­ndersøkels­en som ble lagt fram i juni viser at nettopp vår landsdel har en vei å gå med toleranse og aksept for å leve forskjelli­ge liv. Det har skjedd utrolig mye positivt på forholdsvi­s kort tid, og det er inget mål om at alle må mene det samme. Men jeg mener at det er et mål at alle skal ha respekt for at vi lever ulike liv, og det er et mål at ingen unge skal slite med depresjon og selvmordst­anker fordi de opplever mangel på kompetanse eller fordømmels­e.

Ved å gjøre et krafttak for kompetanse­heving og jobbe målrettet med folk som sliter med identitet og seksualite­t, tror jeg vi kan gjøre sjumilsste­g for både levekårene og holdningen­e på Sørlandet. Kanskje kan vi bli best i landet – i et av verdens beste land for skeive? PETTER N. TOLDNAES leder i Frie Venstre og Agder Venstre

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway