Fædrelandsvennen

– Atmosfaere­n i foajeen er fullstendi­g ødelagt

– Kildens foajé er blitt en triviell kafeteria, og er ikke lenger foajeen til et kulturbygg. Det er en stor skam, sier arkitekt Juho Grönholm.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Det eneste lyspunktet er at dette er løse møbler som om noen år vil bli umoderne og fjernet. Da tror jeg den originale arkitektur­en igjen vil bli respektert, sier mannen som sammen med tre kolleger i finske ALA Arkitekter skapte Kilden som sto ferdig i 2012.

I sommer har foajeens møblement og ALAS hvite benker blitt solgt, og inn har det kommet gulvtepper, lenestoler, stålamper, langbord og en gigantisk sort bar.

I restaurant­hjørnet er det lagt tregulv oppå steinflise­ne og montert benker med høye sorte rygger.

– Atmosfaere­n i Kildens foajé er fullstendi­g ødelagt. Jeg er helt sjokkert over å se at inngangen til høyre parkett er blitt en smal korridor bak høye sofaer, sier Grönholm etter å ha sett bildene fra ommøblerin­gen som foregår nå.

– SER IDIOTISK UT

– Og tregulvet ser idiotisk ut, mener Juho Grönholm som ikke visste at foajeen skulle bygges om før han le stede ti F a ed re landsvenne­n i mars. To millioner var satt av til prosjektet, og interiørar­kitekter i Scenario i Oslo haddevunne­t anbudskonk­urransen og utarbeidet skisser som blant annet innebar en kunstig stjernehim­mel.

Da tok han umiddelbar­t kontakt med Kildens ledelse, og reiste til Kristiansa­nd for å møte dem i april i håp om å kunne bidra med innspill:

– Da gjorde jeg det så klart som mulig hva hele ideen med Kilden er. Bygget skal produsere kulturelle opplevelse­r. Det har tre kalde industriel­le sider, og gjennom bølgevegge­n skal publikum suges inn i fantasiens verden. Treet represente­rer grensen mellom drøm og virkelighe­t, og foajeen skal understøtt­e den ideen, understrek­er han.

– Ved å legge tre på gulvet, blir det bare rot, legger han til.

– DET ER FLAUT

At en gigantisk sort bar er plassert midt i synsfeltet når man kommer ned trappen, faller heller ikke i smak:

– Kilden har fantastisk­e saler med topp kvalitet der det produseres profesjone­ll kultur. Det er flaut at den nå ikke har en foajé, men et banalt kaféområde om skal fungere som en pengemaski­n for bygget. Men det tror jeg ikke blir tilfelle, sier arkitekten som ikke hørte noe mer fra Kildens ledelse etter møtet i april.

– Det er i alles interesse - også min - å skape en god kafé eller restaurant. Men det må bli gjort i harmoni med resten av bygget, ikke ved å forsøke å kvitte seg med det, sier han.

Manglende inntekter hos Kafé Kast Loss skapte ønsket om ombygging, og Kilden-sjefene mente publi kumsområde­t var utformet på en måte som ikke fikk folk til å bli vaerende.

VENTER I 20 ÅR

Det finnes ingen klare retningsli­njer for å konsultere arkitekter når det gjøres endringer i markante bygg, men Grönholm tror ingen ville gjort noe liknende i en stor by:

– Sånt skjer fra tid til annen, men det hadde definitivt aldri skjedd i Helsinki, Oslo eller København, mener han. Og selv skal han ikke sette sin fot i foajeen:

– Nei, nå har jeg ingen grunn til å komme til Kristiansa­nd. Jeg ønsker ikke å se Kilden i den tilstanden. Jeg vil vente i 20 år til alt dette er fjernet igjen, sier han.

Juho Grönholm kontaktet også interiørar­kitektene i Scenario i vår, uten at det fikk et konstrukti­vt utfall.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sorte benkerygge­r skiller restaurant­en fra resten av foajeen. Og tregulv skiller seg fra skiferhell­ene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sorte benkerygge­r skiller restaurant­en fra resten av foajeen. Og tregulv skiller seg fra skiferhell­ene.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Et langbord i tre er plassert i foajeens nordre del.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Et langbord i tre er plassert i foajeens nordre del.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? En gigantisk sort bar møter publikum både når de kommer inn døren og ned trappen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND En gigantisk sort bar møter publikum både når de kommer inn døren og ned trappen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sittegrupp­er med tepper og stålamper er plassert foran glassvegge­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sittegrupp­er med tepper og stålamper er plassert foran glassvegge­n.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Baren har størrelse til å servere mange tørste gjester.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Baren har størrelse til å servere mange tørste gjester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway