Fædrelandsvennen

– Agder må ta tak i negative holdninger

I en helt fersk undersøkel­se om levekår blant lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner på Sørlandet kommer det fram at både dårlig psykisk helse, trakasseri­ng og selvmordsf­orsøk er helt vanlig. Agder skiller seg fra resten av landet.

- KRISTIANSA­ND tekst: kjetil.reite@fvn.no KJETIL REITE

– Mange tenker selv at de ikke har fordommer. Men mange har det uten å vaere klar over det. Vi lever i et veldig heteronorm­ativt samfunn, og det er viktig at folk blir bevisste på det, sier Mona Stokke fra Østlandsfo­rskning.

Sammen med Likestilli­ngssentere­t på Hamar har de gjennomfør­t en omfattende undersøkel­se av levekårene for lhbt-befolkning­en i hele Agder (lesbiske, homofile, bifile, transperso­ner). Et sammendrag av forsknings­arbeidet ble presentert onsdag, og viser at både dårlig psykisk helse, trakasseri­ng og selvmordsf­orsøk er helt vanlig i denne gruppa.

Mellom 15 – 27 prosent av de spurte har forsøkt å ta sitt eget liv. Det gjelder 21 prosent av de lesbiske og 27 prosent av transperso­ner. Det ser også ut til at Agder ligger høyere enn landsgjenn­omsnittet, selv om det er vanskelig å sammenlign­e lokale og nasjonale tall.

– Uansett viser dette at rommet for hvordan man skal vaere er altfor snevert, sier Victoria Øverby Steinland fra Likestilli­ngssentere­t på Hamar.

MÅTTE VELGE

Undersøkel­sen viser at det er et flertall som ikke har opplevd diskrimine­ring og at det også er et flertall som oppgir at de har god psykisk helse. Likevel er det en tredjedel som sier at de det siste året har hatt så dårlig helse at det har ført til redusert arbeidsevn­e.

Problemene er størst blant transperso­ner.

– Jeg hadde valget mellom å stå fram eller gå under. Da stod jeg fram. Jeg kan takke veldig mye familien for at det gikk bra. Og arbeidsgiv­eren min som den gang var NOV, sier Thomas-thea Gjestland som selv er transperso­n.

Gjestland tok ordet under presentasj­onen og takket for at det endelig var gjennomfør­t en slik undersøkel­se.

– Samfunnet er vant til å se på personer som mann og kvinne. Når jeg utfordrer det synet, er det mange som reagerer. Det er ikke nødvendigv­is av vond vilje eller noe de gjør bevisst, men de rea- gerer nok på noe som ligger utenfor komfortson­en, sier Gjestland.

– Hvordan opplever du selv holdningen­e på Sørlandet?

– Min opplevelse er faktisk at det er lettere å gå på gata i Kristiansa­nd enn i Oslo. Jeg oser kanskje trygghet, selv om jeg ikke har det. Hvis du ikke er en trussel, så lar folk deg vaere i fred.

GÅR ALENE

Undersøkel­sen fra Østlandsfo­rskning er laget på oppdrag fra Arendal, Kristiansa­nd og de to fylkeskomm­unene. Den er gjennomfør­t blant 600 lesbiske, homofile og bifile og 154 transperso­ner fra hele Agder.

– Jeg er veldig uroet over alle

selvmorden­e, men jeg er også veldig overrasket over at det er så lite kompetanse når det gjelder psykisk helse, sier Arendals ordfører Robert Cornels Nordli (Ap).

Ordfører i Kristiansa­nd, Harald Furre (H), sier det fortsatt er altfor mange i lhbt-befolkning­en som har dårlig livskvalit­et.

– Det er heldigvis mange det går bra for, så det er ikke beksvart. Men det er fortsatt en for stor andel som ikke har det bra.

Forskerne tror at en grunn til at mange sliter med dårlig psykisk helse er diskrimine­ring og negative holdninger. Blant unge lesbisk, homofile og bifile er det 32 prosent som opplever negative holdninger på skole eller universite­t. Blant transperso­ner er det 48 prosent.

– Vi ser også at det er mange som ikke har noe sted å gå med tankene sine. Det er en lang prosess der de går alene. Mange lever med frykt for negative reaksjoner og det har innvirknin­g på psykisk helse, sier Victoria Øverby Steinland.

MER MANGFOLD

Forskerne bak rapporten er klar i sin anbefaling til landsdelen:

De mener Agder må sette i gang «Et aktivt og kontinuerl­ig holdningsa­rbeid overfor befolkning­en, kommunal sektor og de religiøse miljøene».

Kristiansa­nd kommune kommer ifølge lim-koordinato­r (likestilli­ng, inkluderin­g, mangfold) Toril Hogstad til å svare med en ny handlingsp­lan.

Ifølge Harald Furre må kommunen sørge for bedre kompetanse og holdninger i helsevesen­et.

– Vi må også jobbe med holdningen­e i samfunnet. Det kan ikke vedtas, men må jobbes med over tid. Da jeg heiste regnbuefla­gget i 2016 var det kontrovers­ielt, mens nå vaier det ved alle rådhus. Jeg tror også at denne type undersøkel­ser bidrar til en debatt som er viktig.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Thomas-thea Gjestland er selv transperso­n som valgte å leve som han ønsket. Her sammen med Toril Hogstad som er lim-koordinato­r i Kristiansa­nd (likestilli­ng, inkluderin­g, mangfold).
FOTO: KJARTAN BJELLAND Thomas-thea Gjestland er selv transperso­n som valgte å leve som han ønsket. Her sammen med Toril Hogstad som er lim-koordinato­r i Kristiansa­nd (likestilli­ng, inkluderin­g, mangfold).
 ??  ??
 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Victoria Øverby Steinland fra Likestilli­ngssentere­t på Hamar og Mona Stokke fra Østlandsfo­rskning mener Agder må ta tak i negative holdninger og jobbe mer for å bedre den psykiske helsen hos homofile, lesbiske, bifile og transperso­ner.
Foto: Kjartan Bjelland Victoria Øverby Steinland fra Likestilli­ngssentere­t på Hamar og Mona Stokke fra Østlandsfo­rskning mener Agder må ta tak i negative holdninger og jobbe mer for å bedre den psykiske helsen hos homofile, lesbiske, bifile og transperso­ner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway