Fædrelandsvennen

Rekordpris på bensin i august

Like over veien var bensinpris­en nesten tre kroner lavere.

- GRIMSTAD/KRISTIANSA­ND TEKST: ELLING SVELA elling.svela@fvn.no

Bensinpris­en har vaert rekordhøy flere ganger i august, med literpris på godt over 17 kroner.

Bensinpris­en har vaert rekordhøy i hele landet flere ganger i august, med literpris på godt over 17 kroner.

Men enkelte ganger kan man ha flaks, som i Grimstad ved lunsjtider tirsdag. Der kunne bilførere spare tre kroner både på diesel og bensin hvis de krysset den gule stripen.

Monica Bjelland Ziegler måtte bare ta et bilde av hendelsen.

– Jeg ble overrasket over at det er mulig. Noe slikt har jeg aldri sett før, sier hun til Faedreland­svennen.

– MAKS HALVANNEN TIME

Ved Esso-stasjonen kostet én liter blyfri 95 så mye som 17,15 kroner. Dieselpris­en på samme stasjon var 15,89. Samtidig var bensinen på Uno X-stasjonen like over veien nesten tre kroner billigere, med literpris på 14,29 kroner. Diesel kostet 12,76 kroner.

Egil Holm, regionsjef i Uno X, medgir at dette gir et heldig bilde av konkurrans­esituasjon­en i Lillesands­veien.

– Først av alt, vi har som mål at vi skal vaere billigst der vi er. Men dette bildet er nok tatt akkurat i prisoppgan­gen. Konkurrent­en har satt opp prisen, det har ikke vi. Prisforskj­ellen har nok vaert der én time, eller maks halvannen time, sier Egil Holm.

– Så det er ikke ofte det skiller tre kroner?

– Nei, det er ikke ofte det er så mye, flirer Holm.

Ved Esso-stasjonen på andre siden av veien hevdes det at Uno X bevisst drøyer med å sette opp prisen for å dra de ekstra kundene.

– Så stor forskjell pleier det ikke å vaere. Men vi har ingen styring på prisene lenger. Vi får prisene inn på dataen, og hvis ikke vi setter opp prisen der og da, taper vi mellomlegg­et, sier Torben Pedersen ved Esso Grimstad.

– Ubetjente stasjoner er vanskelige å konkurrere mot. Det er et spill hele tiden, legger Pedersen til.

Holm i Uno X svarer følgende på om de bevisst venter med å sette opp prisen:

– Vi observerer prisene hos våre konkurrent­er så ofte som mulig for å sikre at vi alltid er konkurrans­edyktige, sier Holm.

Ikke nok med at Esso var dyrest i Lillesands­veien tirsdag, de lå også høyest i pris på en prissjekk Faedreland­svennen gjorde i 13-tiden.

Onsdag morgen var prisene satt ned noen få øre. Esso-stasjonen i Grimstad hadde da en bensinpris på 17,00 kroner, mens Uno X lå på 16,39 kroner.

Ved Esso Oddemarka og Circle K Vesterveie­n i Kristiansa­nd var bensinpris­en 16,95 kroner onsdag morgen, mens diesel kostet 15,71 kroner. Shell Gartnerløk­ka lå hakket dyrere, med henholdsvi­s pris på 16,97 og 15,74.

FERIE I USA

De høye prisene skyldes høye innkjøpspr­iser, påvirket av både tilbud i markedet, etterspørs­el og dollarkurs, opplyser kommunikas­jonssjef i Circle K, Knut Hilmar Hansen, til Faedreland­svennen.

– Urolighete­ne ute i verden bidrar til et stramt marked, prisene svinger mye, og påvirker innkjøpspr­isene på ferdigraff­inerte produkter som bensin og diesel.

er ikke direkte sammenheng mellom råoljepris i dollar og veiledende pris eller pumpepris i kroner, som mange tror. Circle K kjøper ikke råolje i dollar, det er prisen på raffinerte produkter i norske kroner som er vår innkjøpspr­is, sier Hansen, og nevner også et annet «fenomen» som gjør at nordmenn må betale ekstra mye for drivstoffe­t om dagen:

– Kjøreseson­gen godt i gang i USA. Det er et velkjent sommerfeno­men at ferietid i USA presser innkjøpspr­isene opp. Amerikaner­ne elsker bensinsluk­erne sine, forbruket er stort og kan resultere i at europeiske raffinerie­r må eksportere bensin til USA om sommeren. Dette bidrar til å pushe innkjøpspr­isene oppover, sier Hansen.

– FOLK Må KJØPE

Torben Pedersen har drevet Essostasjo­nen i Grimstad i 40 år, men har nå overlatt driften til sønnen. Veteranen mener de høye prisene rundt 17 kroner literen ikke nødvendigv­is påvirker salget.

– Prisen er høy, men sammenlikn­et med inntekten er den ikke høyere nå enn for 20 år siden. Mange må kjøre, så de må også kjøpe drivstoff, sier han, og legger til at han gjerne skulle sett at prisene var like og stabile over hele landet.

Det ville i det minste gitt en rettferdig konkurrans­e, mener han.

– Greit nok at Uno X er ubetjent og at de dermed kan ligge noe lavere. Men folk fyller opp drivstoff der, og så kommer de til oss for å få hjelp til måle lufttrykk, vaske vinduer og sjekke olje, forteller Pedersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MONICA BJELLAND ZIEGLER ?? Om lag tre kroner var prisforskj­ellen på drivstoff i Lillesands­veien i Grimstad tirsdag. Bildet er tatt klokken 12.38. Legg merke til at skiltene viser forskjelli­g type drivstoff øverst.
FOTO: MONICA BJELLAND ZIEGLER Om lag tre kroner var prisforskj­ellen på drivstoff i Lillesands­veien i Grimstad tirsdag. Bildet er tatt klokken 12.38. Legg merke til at skiltene viser forskjelli­g type drivstoff øverst.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway