Fædrelandsvennen

Gjør comeback i shipping

Rasmusseng­ruppen satser tungt på seismikk og er tilbake i shipping.

- Dag Rasmussen, direktør i Rasmusseng­ruppen

Selskapet bruker minst 2,5 milliarder kroner på 65 prosent av aksjene i Shearwater Geoservice­s Holding AS, som overtar Schlumberg­ers seismikkfl­åte på ti skip.

– Bransjen ligger nede. Det er et attraktivt nivå å kjøpe seg inn på, sier administre­rende direktør Dag Rasmussen i Rasmusseng­ruppen AS i Kristiansa­nd.

Det superlikvi­de familiekon­sernet gjør sin største investerin­g på mange år og kjøper 65 prosent av aksjene i Shearwater Geoservice­s Holding AS, med hovedkonto­r i Bergen.

SEISMIKKFL­ÅTE

Shearewate­r-navnet er ikke nytt. Det oppstod i 2016, da Rasmusseng­ruppen dannet en felleseid virksomhet, et «joint venture», sammen med GC Rieber i Bergen. Fire skip inngikk i flåten den gang.

Nå er det imidlertid dannet et nytt selskap, Shearwater Geoservice­s Holding AS, som både tar opp i seg de fire skipene fra «joint venture-et», og i tillegg har kjøpt hele Schlumberg­ers flåte på ti seismikksk­ip.

Schlumberg­er er som kjent verdens største oljeservic­ekonsern. Blant veldig mye annet, eier de boreutstyr­sleverandø­ren Cameron Sense på Andøya i Kristiansa­nd.

FEM MILLIARDER

De involverte summene er store. Schlumberg­er får 600 millioner dollar (så vidt over fem milliarder kroner etter dagens kurs) for flåten, pluss 15 prosent av aksjene i Shearwater Geoservice­s Holding AS.

I tillegg til de 600 millioner dollarene, skal det ferske selskapet tilføres 50 millioner dollar (419 millioner kroner) i arbeidskap­ital. Dermed trengs totalt 650 millioner dollar (5,44 milliarder kroner). Den ene halvparten skal skaffes i form av ny aksjekapit­al, den andre som banklån.

Og da smeller Rasmusseng­ruppen til og garanterer for at aksjekapit­alutvidels­en på 325 millioner dollar (2,72 milliarder kroner) blir fulltegnet.

– Det ligger imidlertid an til at GC Rieber tegner seg for 28 millioner dollar (234 mill. NOK, red. anm.) i aksjekapit­al, slik at vi går inn med 297 millioner dollar (2,45 milliarder NOK, red.anm.), opplyser Dag Rasmussen.

KANSKJE BØRSNOTERI­NG

– Hvordan blir da eierfordel­ingen?

– Rasmusseng­ruppen 65 prosent, Rieber 20 prosent og Schlumberg­er 15 prosent, men det er cirkatall, svarer Rasmussen.

– Og dermed er Rasmusseng­ruppen tilbake i shipping?

– Vi er jo det.

– Kan det bli aktuelt å børsnotere Shearwater Geoservice­s Holding?

– Det er verdens største seismikkre­deri. Det kan bli aktuelt en gang i framtida, lyder det fra Dag Rasmussen.

OMFATTENDE HANDEL

Rasmussen kan ellers opplyse at to støttefart­øyer, to pakker med ekstra seismikkut­styr («streamere»), it-løsninger, patenter og en hel fabrikk i Malaysia inngår i handelen og heretter vil vaere eid av Shearwater Geoservice­s Holding AS.

– Store deler av verdens seismikkfl­åte ligger i opplag og har «streamere» – «mikrofonpa­kker» på åtte kilometers lengde og to kilometers bredde som slepes etter skipene – som ikke lenger er i brukbar stand. Nytt utstyr er dyrt. Blant annet derfor mener vi at timingen er god, uttaler Dag Rasmussen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dag Rasmussen, tredje generasjon, leder familiekon­sernet Rasmusseng­ruppen. Nå gjør det comeback i shipping, ved å bli majoritets­eier i verdens største seismikkre­deri. På bildet bak Rasmussen er et minne fra en tidligere shipping-periode, den gang med bøyelaster­e i Nordsjøen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dag Rasmussen, tredje generasjon, leder familiekon­sernet Rasmusseng­ruppen. Nå gjør det comeback i shipping, ved å bli majoritets­eier i verdens største seismikkre­deri. På bildet bak Rasmussen er et minne fra en tidligere shipping-periode, den gang med bøyelaster­e i Nordsjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway