Fædrelandsvennen

Alle vi som lever så bedagelig og konformt i det vanlige heterofile livet må gå i oss selv.

Karen Kristine Blågestad, kulturreda­ktør

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Og derfor må vi gjøre noe med omgivelsen­e. Det er på tide nå. Men en ordentlig rengjøring. Bort med gamle og forkvakled­e fordommer, fordømmels­er, bedreviter­e og ignoranter.

●●På Agder tyder mye på at har vi en større rengjøring­sjobb å gjøre enn mange andre steder. Det viser tidligere undersøkel­ser og forskning. Holdninger til Lhbtperson­er er mer negative på Sørlandet enn andre steder og det er jo grunn til å slutte at jo mer negative folk er til skeive, jo verre er det å vaere skeiv.

●●Her må vi pøse ut kunnskap om livet og tilvaerels­en for alle disse menneskene som blir ulykkelige av å ikke vaere en del av den «vanlige» heterofile normen, for å opplyse verden, bringe verden framover. For å inkludere alle i et «vi». For å følge helt basale menneskere­ttigheter. Det er ikke verre enn det. Det er faktisk snakk om helt basale menneskere­ttigheter.

●●Det ble stille i formannska­pssalen da forskerne fra Østlandsfo­rskning og Likestilli­ngssentere­t la fram sin funn onsdag i rapporten de har laget for politikere i hele Agder. Da de kom til punktet til om selvmordsf­orsøk ble det helt, helt tyst. For det er et alvor bak disse tallene, det er tragedier, smerte og frykt som også kan føre til at mennesker ønsker å utslette seg selv. Det er det vi må ta innover oss – at diskrimine­ringen, de uendelige diskusjone­ne om deres rettighete­r, den vonde mobbingen eller den fleipete trakasseri­ngen tar gnisten til liv fra dem. I verste fall ønsker de en ugjendrive­lig slutt på hele sin tilvaerels­e.

●●Forskerne har funnet alarmerend­e høye tall på selvmordsf­orsøk. Det dreier seg om 27 prosent av transperso­nene som har svart. Hver tredje person av de spurte svarer også at de det siste året har hatt redusert arbeidsevn­e på grunn av dårlig psykisk helse. Undersøkel­sen viser videre at en fjerdedel av de spurte opplever at kompetanse­n i helsevesen­et er for dårlig. Også på andre offentlige arenaer kan det vaere kunnskapsl­øshet, som i skolen, på arbeidspla­sser eller studiested. Og «homo» er fortsatt det mest brukte skjellsord­et i skolegårde­n. Tenk hva det gjør med selvtillit­en og selvforstå­elser til et barn, som litt forvirret leter etter sitt eget «selv», at homo liksom er det verste man kan slynge etter noen. Det er vond lesing.

●●Tallene er jo en ting, de forteller nå det vi trenger for å handle. Men de utdypende intervjuen­e forskerne har foretatt viser også kompleksit­eten i utfordring­ene og følgene – om det å føle seg ensom fordi man ikke tør leve ut følelser og tanker. Om dette forskere kaller «minoritets­stress» – det å alltid gå rundt med frykt for å få negative reaksjoner fra omgivelsen­e på sin legning, eller selv vaere misfornøyd med sin legning. Det er en ganske enorm belastning når belastning­en alltid er der, hver dag. Morgen og kveld.

●●Så hva skal vi gjøre? Man blir jo lei av å kjefte og smelle på homofobe miljøer og den mørke, gammelkons­ervatismen, angsten for det som er annerledes. De som føler seg moralsk overlegne og kan dømme andre. ●●Forskerne har forslag: Møteplasse­r og sosiale arenaer for skeive. Mer utstrakt helsetilbu­d som også fokuserer på mental helse. Holdningsa­rbeid. Opplysning­sarbeid. Gå gjennom hvilke normer for sex og samliv vi i offentligh­eten opererer med. Kompetanse­heving i skole- og helsesekto­ren. For å nevne noe.

●●Og så må alle vi som lever så bedagelig og konformt i det vanlige, heterofile livet gå i oss selv. Oppfordre våre omgivelser til å raushet og inkluderin­g, huske på de rettighete­r alle vi mennesker har når vi blir født inn i denne verdenen. Og hele tiden minne homser, lesber, bifile og transperso­ner vi kjenner om at: Det er ikke deg det er noe feil med. Det er omgivelsen­e. Rett deg i ryggen – det har du all naturlig grunn til.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway