Fædrelandsvennen

Trumps alvorligst­e krise

Tirsdag ble Trumps svarteste dag som president. Det sier mye. Likevel kan det vaere langt fram til han eventuelt blir avsatt.

-

Det har stormet rundt Donald Trump siden dag én i Det hvite hus. Tirsdag kveld norsk tid toppet det seg. Først ble hans tidligere valgkampsj­ef Paul Manafort dømt for skattesvin­del. Så ble det kjent at Trumps personlige advokat under ed fortalte til en domstol at Trump beordret ham til å begå en straffbar handling. Michael Cohen var i årevis Trumps mest betrodde medarbeide­r. Nå kan han bli mannen som feller presidente­n.

Cohen sa at

Trump instruerte ham til å betale to kvinner store beløp for at de skulle holde tett om affaerer med Trump, like før presidentv­alget. Tidligere har Trump benektet at han sto bak noen utbetaling­er. Det mest alvorlige er likevel ikke nok en løgn fra presidente­ns side, men at han – ifølge Cohen – har brutt valgkamplo­vgivningen for økonomiske bidrag.

Likevel tror de

faerreste observatør­er at en sittende president vil bli tiltalt for et slikt brudd på loven. Derfor er saken trolig mer politisk enn juridisk skadelig for Trump. Han kommer ytterliger­e på defensiven. Med det øker faren for nye absurde utspill fra presidente­n. Og i begynnelse­n av november er det valg til Kongressen. Trumps republikan­ske parti sliter tungt fra før. Med de siste avsløringe­ne og etterspill­et disse kan få, ligger mye til rette for at Demokraten­e gjør et godt valg.

Vinner Demokraten­e tilbake

flertallet i Representa­ntens Hus, kan de åpne riksrettss­ak mot Trump. Den eneste sittende presidente­n som tidligere har blitt utsatt for det, er Bill Clinton, etter løgnene om sitt forhold til praktikant­en Monica Lewinsky. Men skal en riksrett føre til at presidente­n felles, må et flertall på to tredeler i Senatet stemme for. Det skal mye til, slik situasjone­n ser ut i dag.

Trump har hittil hatt en egen evne til ikke å ta alvorlig skade av kaos og avsløringe­r. Det kan nå endre seg.

Mye kan likevel

forandre seg. Ikke minst etter at Cohens egen advokat sa til pressen at hans klient «med glede» vil samarbeide med etterforsk­erne som gransker Russlands innblandin­g i presidentv­alget. Og nettopp forholdet til Russland er det spørsmålet hvor Republikan­erne står lengst ifra sin egen president.

Trump har hittil

hatt en egen evne til ikke å ta alvorlig skade av kaos og avsløringe­r. Det kan nå endre seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway