Fædrelandsvennen

Advarer mot gryende gjengkultu­r

-

En fersk rapport konkludere­r med at det ikke er kriminelle ungdomsgje­nger i Kristiansa­nd. Det er likevel tegn som gir grunn til bekymring.

– Det er ikke gjenger i Kristiansa­nd, men vi ser noen kjennetegn på en gjengkultu­r som gjør at vi må vaere på vakt, sier førstelekt­or Hans Otto Ringereide.

Han og professor Aslaug Kristianse­n ved Institutt for pedagogikk ved Universite­tet i Agder la onsdag fram en fersk rapport om ungdomskri­minalitete­n i Kristiansa­nd.

– Den indre kjernen består av opp mot 15 ungdommer. Rundt disse er det en krets på rundt 50 personer. Så er det rundt 100 ungdommer utenfor der igjen. Totalt er det kanskje et par hundre ungdommer som «toucher» kriminalit­et, sa Ringereide da rapporten ble lagt fram i formannska­pet.

«AD HOC-GJENGER»

Rapporten ble laget for å undersøke effekten av ekstrabevi­lgningen på en million kroner som politikern­e vedtok i fjor. Pengene har blitt brukt på blant annet en ungdomslos, en miljøvert i sentrum og Kirkens Ungdomspro­sjekt.

Forskerne har snakket med politiet, barneverne­t og flere andre aktører som har tett kontakt med ungdomsmil­jøet i Kristiansa­nd. Tre ungdommer er intervjuet.

– Ungdommene ser ikke på seg selv som en gjeng, men de opptrer som et kollektiv i noen situasjone­r. De kan gå sammen mot en som har sagt noe stygt eller noen som skylder penger, sier Ringereide.

Han forteller at det ikke er «blind lojalitet» til en gruppe, men at alliansene skifter fra situasjon til situasjon.

– For å kalle noe en gjeng må ting sette seg. Det har det ikke gjort i Kristiansa­nd. Det vi ser vil jeg kalle «ad hoc-gjenger», sier han.

I det samme møtet presentert­e leder for forebyggen­de avdeling ved Kristiansa­nd politistas­jon, Grete Pedersen, tall som viser at ungdomskri­minalitete­n er redusert.

– Det er en nedgang på 100 saker. I fjor var det 277 straffesak­er blant ungdom fra januar til juli. I år er antallet 170, sier Pedersen.

Hun kunne onsdag ikke svare på hvor nedgangen er størst, men sier at antallet voldssaker fremdeles er høyt.

– Det er registrert 46 voldssaker. I fjor var antallet 59 i den samme perioden, sier Pedersen.

Kristiansa­nd er en av flere byer som har merket en økning i ungdomskri­minalitete­n de siste to årene. Onsdag møtte riksadvoka­t Tor-aksel Busch politi og påtalemynd­ighet for å diskutere gjengkrimi­naliteten i Oslo.

– Det er ingen svenske tilstander, men en alvorlig situasjon vi må gjøre noe med, sa riksadvoka­ten til NTB etter møtet.

FRYKT FOR REKRUTTERI­NG

Som andre byer har Oslo en mindre gruppe ungdom som står bak en stor del av kriminalit­eten. I Kristiansa­nd sto 20 personer for 40 prosent av ungdomskri­minalitete­n i 2017.

– Vi ser at noen av våre ungdommer har forbindels­er til etablerte kriminelle miljøer. Når kriminalit­et er den eneste du lykkes med kan du lett bli rekruttert til disse miljøene, sier Grete Pedersen.

Kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r i Kristiansa­nd kommune, Johanne Benitez Nilsen, mener nedgangen i kriminalit­eten viser at tiltakene som er gjennomfør­t det siste året har hatt en effekt.

– Ungdommene sier at det er blitt roligere. Det samme gjør naeringsdr­ivende i sentrum, sier Benitez Nilsen.

Hun peker på miljøvert i sentrum og muslimske ledere som går natteravn som to vellykkede tiltak.

 ?? Foto: erlend olsbu ?? Førstelekt­or Hans Otto Ringereide og professor Aslaug Kristianse­n ved Institutt for pedagogikk ved UIA la onsdag fram sin rapport om ungdomskri­minalitete­n i Kristiansa­nd.
Foto: erlend olsbu Førstelekt­or Hans Otto Ringereide og professor Aslaug Kristianse­n ved Institutt for pedagogikk ved UIA la onsdag fram sin rapport om ungdomskri­minalitete­n i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway