Fædrelandsvennen

En skole som ser hele mennesket

KRF har lyttet til laerernes erfaringer og anbefaling­er. Derfor har KRF kjempet på plass en laerernorm fordi barna våre fortjener den.

- HANS FREDRIK GRØVAN skolepolit­isk talsperson KRF

Idisse dagerer det mange barn, og foreldre, som har hatt sitt første møte med skolen. Og med personene som i året som kommer blir noen av de viktigste voksne framover, nemlig laererne.

En god laerer som har tid til å se elevene og til å møte hver enkelt med omsorg, tilpasset opplaering og tid til å bygge relasjoner er for mange helt avgjørende for at skolehverd­agen blir god. Derfor har KRF i mange år kjempet for en laerernorm som sikrer alle barn i hele landet lik tilgang på laerere, og fra 1. august i år inntrådte endelig første fase av denne normen. Om elevene går på skole i Finnmark eller i Oslo skal de ha samme rett til skolens viktigste ressurs, laereren.

Laerernorm­en stiller som krav at det skal vaere en laerer per 16 elever i barneskole­n, og 21 fra 5.10. trinn, fra 2019 strammes dette inn til 15 og 20 elever per laerer. Dette betyr flere laerere som skolen kan bruke til å sikre god oppfølging og tilpasset opplaering, og vil gi elevene mer tid med laereren. Nå ser vi fram til at skolene tar i bruk disse ressursene på en god måte og bruker muligheten til å tenke nytt og kreativt rundt undervisni­ngsopplegg.

Tidlig innsats er avgjørende for å forebygge problemer når barna bli eldre, og for å sikre at tiltak settes inn så tidlig som mulig. Forskning fra USA og Sverige viser at laerertett­het gir forbedrede prestasjon­er. OECD har konkludert med at økt laerertett­het gir størst merverdi på de laveste trinnene og er viktigst for faglig svake elever, elever med utenlandsk opprinnels­e og elever som har en bakgrunn med lav sosioøkono­misk status. De samme elevgruppe­ne er overrepres­entert både når det gjelder spesialund­ervisning og i frafallsst­atistikken. Her hjemme ser vi at lav laerertett­het gir mindre tilpasser opplaering og økt behov for spesialund­ervisning. Dette viser at flere laerere ikke bare er viktig for å se hver enkelt, men også for å gi barna våre utdannelse­n de har krav på.

Krfs ønsker en skole som ser hele mennesket og som ikke har et ensidig fokus på testing og målbare prestasjon­er. Barna skal dannes til å bli hele mennesker som har forståelse for andre, samfunnet og vil delta i å bygge samfunnet. For KRF er normen til for at barna våre skal bli sett i en skole som handler om mer enn karakterer og faglige prestasjon­er. Skal vi få til dette trengs det flere laerere som kan se hver enkelt elev, bygge relasjoner og tilpasse opplaering­en til elevens behov.

Relasjonen mellom laerer og elev, laerer og foreldre og elever mellom, og saerlig for de minste er viktig. Relasjoner skapes mellom mennesker som har tid til å se hverandre. Uansett hvilket utdannings­nivå laereren har, oppleves mangel på tid til den enkelte elev til oppfølging og tilpasset opplaering som et hovedprobl­em i dagens skole. Krfs laerernorm er et viktig steg på veien mot en skole der hele mennesket blir sett. For skole er noe mer enn hva som kan måles i kvantifise­rbare størrelser. N

orsk grunnskole mangler kvalifiser­te laerere. Rekrutteri­ng av laererstud­enter og tiltak for å få laerere til å bli i yrket er helt avgjørende for å sikre nok kvalifiser­te laerere. Dette har regjeringe­n forpliktet seg på å komme med og KRF forventer en kraftig innsats på dette området de kommende årene.

Denne utfordring­en har vi sett i lang tid, og vi må sette inn tiltak som sikrer en fortsatt økning til laererutda­nnelsen og yrket slik vi ser i år. Her har regjeringe­ns politikk med mattekrav og kompetanse­krav ført til at godt kvalifiser­te og motiverte personer ikke kommer inn eller kan forbli i yrket. Disse ligger nå fast i avtalen

om statsbudsj­ettet, men jeg og KRF mener at regjeringe­n bør revurdere dette. Andre viktige tiltak er mer desentrali­serte utdannings­løp, tiltak for kvalifiser­ing på arbeidspla­ssen, og laerernorm­en i seg selv vil gjøre det mer attraktivt for kvalifiser­te laerere å returnere til yrket fordi de nå får bedre tid til den enkelte elev.

Laererne, foreldre og elever har i lang tid sett det skrikende behovet for flere laerere i skolen. Vi er glad for at flere unge nå velger laereryrke­t. Det er avgjørende at det kommer tiltak som sikrer at laerernorm­en fylles med kvalifiser­te laerere.

Krf har lyttet til laerernes erfaringer og anbefaling­er og kjempet på plass en laerernorm fordi barna våre fortjener den.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? For KRF er normen til for at barna våre skal bli sett i en skole som handler om mer enn karakterer og faglige prestasjon­er, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX For KRF er normen til for at barna våre skal bli sett i en skole som handler om mer enn karakterer og faglige prestasjon­er, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway