Fædrelandsvennen

Begrenset effekt av lekser?

- JAN REINHARD HANSEN, Høvåg

Om noen med ansvar for utvikling av sjakkspill­ere, som Magnus Carlsen, eller friidretts­utøvere, som Jakob Ingebrigts­en, hadde uttalt at «trening har en veldig begrenset effekt», ville de ikke bare ha blitt møtt med skoggerlat­ter, men ville i tillegg ha mistet jobben.

●●Men i skolesekto­ren kan «eksperter» skadefritt hevde slikt. Her viser jeg til avisens oppslag om lekser i skolen, over det meste av forsiden, samt sidene 4-6 tirsdag 21/8, der Dag Johannes Sunde fra Utdannings­direktorat­et siteres med påstanden om at «lekser har en veldig begrenset effekt».

All psykologis­k forskning viser at både mentale og fysiske ferdighete­r forbedres ved stadige repetisjon­er (dvs. mengdetren­ing). Langvarig trening har den effekten at oppgaver som i starten kunne gi kognitive utfordring­er, etter hvert blir automatise­rt, og man kan i stedet bruke kreftene på mer avanserte ting. Dette gjelder i samtlige skolefag, men er saerlig uttalt i lesing og matematikk.

Hvis man av ideologisk­e grunner lar elevene slippe de mest rutinepreg­ete innledende treningsøk­tene (nedlatende kalt «pugging»), risikerer man at en del elever aldri automatise­rer ferdighete­ne sine, og må, bokstaveli­g talt, starte på nytt ved hvert klassetrin­n.

Det kan alltid diskuteres hva type lekser som best tjener barnas faglige utvikling. Men om skolen skulle vende tommelen ned for lekser generelt, ville dette etter min mening vaere direkte uansvarlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway