Fædrelandsvennen

Til den nye, politiske eliten

- ÅSHILD BRUUN-GUNDERSEN Stortingsr­epresentan­t, Frp, Aust-agder

Fylkesting­spolitiker­e kan få 80 000 kr. i godtgjørel­se for hvert møte. At det alltid har vaert sånn i Vest-agder betyr ikke at det er riktig.

Jeg registrere­r at Faedreland­svennens ikke reagerer på dette lønnsnivåe­t, fordi det har vaert normalen over flere år. Derfor reagerer jeg på vegne av skattebeta­lerne som betaler for dette.

En opposisjon­sleder i den nye Fylkeskomm­unen får etter alle solemerker en godtgjørel­se på 950 000 kr.. Det ligger ikke mer i denne tittelen enn at man represente­rer det største partiet i opposisjon. For denne lønnen er man ansvarlige for å lede partiet sitt gjennom 13 møter i året. Dersom man har lang reisevei, spanderer også Fylkeskomm­unen en leilighet. Man velger selv om man ønsker å kombinere dette med sin vanlige jobb og få sin vanlige lønn i tillegg.

Alternativ­t kan man ta vervet som utvalgsled­er. Da får man 478 000 kr. for å lede 6 møter i året. Det er i seg selv helt utrolig. Men man kan også kombinere dette med vervet som gruppelede­r og få 287 000 kr. i tillegg. I Aust-agder har oppgaven som gruppelede­r vaert en aerefull tittel som ikke har medført en eneste krone i kompensasj­on. En utvalgsled­er og gruppelede­r i Agder fylkeskomm­une vil nå få en årlig godtgjørel­se på 765 000 kr. for en oppgave som nesten ikke krever noe arbeidsinn­sats. Dette kan fint kombineres med en vanlig jobb.

Ryggmargsr­efleksen til folk flest bør rykke litt når dere leser dette. Hvem synes det er greit å betale skatt for at fylkesting­spolitiker­e skal heve så godtgjørel­ser? For ordens skyld kan jeg sammenlign­e dette med andre fylker. I Vestfold får utvalgsled­er 129 000 kr. I Hordaland er det 222 000 kr. og Akershus har 327 000 kr.

Fremskritt­spartiet vil legge ned fylkeskomm­unen. Vi mener det er et overflødig forvaltnin­gsnivå. De få oppgavene de har, bør overføres til kommunene. Jeg gikk med på regionrefo­rmen fordi det tross alt kunne spare noe av skattebeta­lernes penger på overflødig byråkrati og pompøse politikerg­odtgjørels­er.

Aust-agder har lang tradisjon med å ha landets laveste politikerg­odtgjørels­er og vi har satt vår aere i å ha det sånn. Vi rekruttere­r bra politikere fra alle samfunnsla­g, utdannelse­snivå og yrkeserfar­ing likevel.

Å vaere politiker er krevende, givende, laererikt og utfordrend­e. Det er en aerefull jobb å få lov å represente­re folk flest i saker som angår dem i hverdagen. Vi stiller til valg for å kjempe for politiske saker og løsninger vi mener er viktige, og som vil gjøre hverdagen enklere for folk. Vi forvalter skattebeta­lernes penger og verdier skapt av naeringsli­vet, og av respekt for dere skal vi vaere forsiktige med dem. Fremskritt­spartiet mener at politiske godtgjørel­ser skal stå i stil med den arbeidsbel­astningen oppgaven krever. Har vi penger til overs skal de gå tilbake til innbyggern­e, ikke til oss selv.

De fleste har forståelse for at det er en helt annen arbeidsbel­astning å vaere stortingsp­olitiker enn å vaere politiker i fylkesting­et. Likevel er det fylkesting­spolitiker­ne som er den nye lønnselite­n. Forsker og ekspert på kommune- og fylkespoli­tikk Geir Vinsand i Nivi Analyse uttalte i fjor at «Fylkespoli­tikerne fremstår som ansiktsløs­e politikere med høy gasje. Demokratis­k velgerkont­roll er fravaerend­e. Medieinter­essen er nesten null. De har minst oppgaver og den slappeste dagsorden av alle folkevalgt­e.» Deltidsjob­ben på fylkesting­et har vaert så godt betalt i årevis at til og med Faedreland­svennen har glemt å stille spørsmålet «hvorfor?»

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Aust-agder har lang tradisjon med å ha landets laveste politikerg­odtgjørels­er og vi har satt vår aere i å ha det sånn, skriver Bruun-gundersen. Bildet er fra et møte i Aust-agder fylkesting.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Aust-agder har lang tradisjon med å ha landets laveste politikerg­odtgjørels­er og vi har satt vår aere i å ha det sånn, skriver Bruun-gundersen. Bildet er fra et møte i Aust-agder fylkesting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway