Fædrelandsvennen

Fornaermet?

- FREDRIK T. ELVATUN

Ytringsfri­heten er under angrep som aldri før.

●●Politiske meninger blir strategisk sensurert på sosiale medier. Hatprat er i søkelyset, og vi skal beskyttes fra å bli fornaermet fra andres meninger og hatefulle ytringer. Det er i hvert fall unnskyldni­ngen.

Begynner det å gå for langt? Som komikeren Steve Hughes fra Australia poengterte i sitt standup show Offended: «Det er ikke slik at når du blir fornaermet av hva noen sier, så våkner du opp neste dag med kreft som en konsekvens. Hva skjer når du blir fornaermet? Ingenting! Jeg vil bo i et demokrati, men jeg vil aldri bli fornaermet igjen! Vel, da er du en idiot».

Showet er sett av millioner mennesker på Youtube. Her blander han humor sammen med utvetydige sannheter om ytringsfri­het og forsøk på å begrense den. Han fortsetter: «Å bli fornaermet er subjektivt. Det har med deg som et individ å gjøre, en gruppe, et kollektiv, et samfunn, moralsk kondisjone­ring eller religiøs overbevisn­ing – det som fornaermer deg, vil kanskje ikke fornaerme meg. Også skal vi lage lover om dette?» Det virker som om vi har glemt det elementaer­e i dagens debatt; at vi alle har et ansvar for hvordan vi reagerer på utsagn og fornaermel­ser. I dag handler det om å gjøre oss alle til ofre, i stedet for å styrke vår evne til å takle kritikk og mobbing. Alle vet jo at det vi ikke skal snakke om, er det som blir elefanten i rommet. Vi går i feil retning – det er opplagt!

Opplysning­er om konsekvens­en av hatprat – ja! Begrensnin­gen av den – nei!

Angrep på ytringsfri­heten kommer nå fra venstresid­en, som historisk sett har vaert den største promoterer av den. Er det derfor den nye venstrerad­ikalismen, som allerede har gjort sitt inntog i Norge, minner mer om en ideologisk massesugge­sjon, for dette skjer i hele vesten samtidig?

Ikke rart troverdigh­eten til mediene våre faller, som til de grader har blitt venstreori­entert i den politiske sfaeren. Det vil alltid vaere rasister og folk med ekstreme holdninger. Slutt å gi dem oppmerksom­het og makt ved å knytte dem vanlige folk! Skam de av dere som bruker Utøya-ofrene til å assosiere folk flest til ekstreme handling og holdninger. Skam dere for å kalle bekymrings­full statistikk for hatfakta – som vi ikke skal ta hensyn til eller debattere.

Ble du fornaermet? Bra, for det bli jeg hele tiden av mediene våre som bevisst bruker hersketekn­ikker, utelukker alternativ­e scenarioer og er gjennomsyr­et av politisk «bias» i sin dekning av nyheter og aktualitet­er. Vil jeg ta fra dem muligheten til å ytre seg? Selvfølgel­ig ikke! Jeg gir dem bare mindre tillit og fokus.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway