Fædrelandsvennen

Miljøvennl­ige bilister gir reduserte utslipp

- PETTER BENESTAD Nestleder i By- og miljøutval­get for Venstre

Norges utslipp av klimagasse­r gikk ned med 1,7 prosent i 2017.

●●Den viktigste årsaken er at norske bilister kjører stadig mer miljøvennl­ig. Det er godt nytt for klimaet, og godt nytt for Norge.

Den foreløpige rapporten fra SSB viser at i veitrafikk­en gikk utslippene ned med nesten 10 prosent. Det skyldes hovedsakel­ig en økning i innblandin­g av biodrivsto­ff, men også at stadig flere kjører miljøvennl­ige biler som el og hybrid.

Venstre og den blågrønne regjeringe­n har de siste årene fått på plass en rekke gode ordninger for de som velger å kjøre miljøvennl­ige biler. I 2017 var rundt 20 prosent av nybilsalge­t elbiler og rundt 18 prosent ladbare hybridbile­r. Det betyr at uansett hvor du bor i landet er det mulig å velge en miljøvennl­ig bil. Venstre er opptatt av å fortsette denne satsingen, samt å bygge stadig flere ladestasjo­ner for å gjøre det enda enklere å velge grønt på veien.

Venstre støtter forslaget om at elbiler fortsatt skal passere avgiftsfri­tt gjennom bommene i Kristiansa­ndsregione­n, og gis avgiftslet­te på parkering.

Vi er på riktig vei, men vi er ikke i mål. Senest i sommer har vi sett dramatiske utslag av klimaendri­ngene i flere deler av verden. Det er viktig at alle land følger opp forpliktel­sene i Parisavtal­en og bidrar for å få ned sine lands utslipp. Norge går foran og viser at klimatilta­k i transports­ektoren nytter, men målet framover er å utvikle løsninger som kutter kutte utslipp i alle sektorer, både i Norge og internasjo­nalt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway