Fædrelandsvennen

Sparer penger og miljø på re

Bilgummibe­driften N. Timenes & Søn på Sagmyra ved Kjosbukta gjør nyttig innsats for både miljøet og lastebilei­ernes lommebok.

-

I tre generasjon­er har N. Timenes & Søn vaert i bilgummibr­ansjen. Og helt siden 1930-tallet har regummieri­ng av utslitte dekk stått på dagsorden. Nå er bedriften en av få bedrifter her til lands som regummiere­r dekk.

– Regummiert­e dekk betyr at lastebilfi­rmaene sparer 30–50 prosent i dekkostnad­er i forhold til å anskaffe nye dekk samtidig som vi bidrar til et bedre miljø, sier Jens Timenes, daglig leder i bedriften og får hodenikken­de støtte fra salgssjef Jan Erik Kittelsen.

MILJØGEVIN­STEN

Og for å ta det siste først i ei tid der de fleste av oss er opptatt av reduserte utslipp og mindre forurensni­ng:

– For å produsere et regummiert lastebil- eller bussdekk trengs en tredjedel av energien som går med til et nytt dekk. Når vi vet at et dekk kan regummiere­s to ganger, er det liten tvil om miljøgevin­sten, forklarer Timenes og viser til beregninge­r som konkludere­r med at det spares 70 liter olje per regummieri­ng med et redusert Co2-avtrykk på 180 kilo. I tillegg blir det mindre avfall når et dekk kan brukes flere ganger.

– Hadde dette vaert en ny idé som hadde kommet opp i dag, hadde vi blitt berømmet for miljøgevin­sten, og bedriftene kunne sikkert tatt det med i miljøregns­kapet, sier den erfarne bilgummima­nnen med et smil. Og legger til:

– Men det har jo rett og slett vaert en miljøhemme­lighet vi har holdt for oss selv alt for lenge.

Og kommer kjapt på enda et miljøargum­ent for på velge regummiert­e dekk:

– Kortreiste produkter er jo i skuddet. I stedet for å importere dekk fra Asia eller USA med lang transport, kan lokale firmaer hente dekkene hos oss i Vågsbygd, sier Timenes.

LØNNSOMT

At det er lønnsomt å regummiert­e utslitte dekk, er imidlertid ingen hemmelighe­t. Det har lastebilog bussfirmae­ne for lengst innsett. De aller fleste lastebiler har regummiert­e dekk på en eller flere akslinger.

– Jeg vil anslå at rundt 45 prosent av dekkene til lastebiler og busser er regummiert, og det kunne gjerne vaert flere, mener salgssjef Kittelsen.

Når det gjelder kvaliteten på regummiert­e dekk, anslår de to at levetiden er fra 90 til 100 prosent sammenlikn­et med et nytt dekk. Men det har sammenheng med gummikvali­teten de velger å kjøpe inn.

– Vi har valgt en av Europas beste fabrikker som leverandør. Det betyr høyere kostnader, men med desto bedre kvalitet på dekket og lengre levetid, sier Kittelsen.

KVALITETSD­EKK

Selve prosessen, som vi fikk demonstrer­t i produksjon­slokalene på Sagmyra, består i nedsliping av det brukte dekket for å komme tett inn på stammen. Under trykk og varme vulkaniser­es det på et nytt slitemønst­er. Dermed ser dekkene ut som nye, og både sikkerhet og kvalitet skal vaere på topp når det benyttes den rette gummikvali­teten til de forskjelli­ge bruksområd­ene.

For at et dekk skal kunne regummiere­s, kreves det at kon-

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Salgssjef Jan Erik Kittelsen (t.v.) og daglig leder Jens Timenes er skjønt enige om at regummiert­e dekk sparer miljøet for oss alle og penger for lastebilfi­rmaene.
FOTO: TOR MJAALAND Salgssjef Jan Erik Kittelsen (t.v.) og daglig leder Jens Timenes er skjønt enige om at regummiert­e dekk sparer miljøet for oss alle og penger for lastebilfi­rmaene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway