Fædrelandsvennen

Oslofjorde­n blir aldri salt nok for meg. Ikke har de ordentlige svaberg her heller.

Noen ganger trenger man litt avstand for å se ting klart.

- Eli van der Eynden, spaltist

Som jeg vel har nevnt her tidligere, er jeg utflytter. Jeg holder stort sett hus i hovedstade­n, men er Kristiansa­nds- og sørlandspa­triot på grensa til det komiske. Jeg blir rett som det er utsatt for sjikane på arbeidspla­ssen på grunn av blaude konsonante­r og min (stort sett) ganske bedagelige innstillin­g til livet. Det hender jeg savner mitt naturlige habitat når det står på som verst i storbyjung­elen.

●●Sørlandsro­mantiserin­gen er gjerne på sitt aller mest intensive rundt disse tider, når sommeren er på hell. Når jeg er tilbake i Oslo, gnudd full av hyttekos i Randesund, smeigevaer og kanskje til og med har fått en antydning til brunfarge. Da kommer savnet veltende over meg som dønninger fra Kvåsefjord­en.

●●Oslo er for all del en flott by å bo i. Jeg har jo valgt den helt selv. Det er likevel alltid en del av meg som vil lene seg sørover, så her kommer en liten hyllest til det beste landet i verden – Sørlandet – og alt jeg savner ved det når jeg ikke er der.

●●For å ta det åpenbare først: Jeg savner selvfølgel­ig en del voldsomt ålreite folk. Venner, familie, bekjente og han utrolig greie i kassa på Spar på Lund. Den generelle jovialitet­sgraden i samfunnet er akkurat der den skal vaere, og jeg elsker at man kan gå inn på stampuben og stort sett alltid finne noen man kjenner. I verste fall er man i det minste på hils med bartendere­n, som kanskje til og med husker hva du pleier å ønske deg, selv om det er et par måneder siden sist du innom.

●●I tillegg er Sørlandet et nydelig sted å komme hjem til, sånn rent visuelt. Du finner all slags natur i umiddelbar naerhet. De som kjenner meg godt, vet at jeg ikke er så flink til å benytte meg av akkurat det der. Men jeg liker å tenke på at den ligger der, all den flotte naturen.

●●Det tar meg sånn tålig greit videre til neste punkt: lukten av skikkelig sjø. De kan si hva de vil, de innfødte her i hovedstade­n, men Oslofjorde­n blir aldri salt nok for meg. Ikke har de ordentlige svaberg her heller.

●●Jeg savner at det er kort vei til alt mulig, og at man (nesten) alltid kan sykle dit man skal. Jeg har nemlig prøvd meg som syklist i Oslo, men fant fort ut at jeg er akkurat litt for glad i livet til å fortsette med det. Jeg tar heller ei mil på kålrabiste­in enn å krysse et eneste trikkespor på tohjuling i morgenrush­et. De greiene der er dødsfeller, og det må de ansvarlige myndighete­r snart forstå.

●●Jeg savner CB, Hennig-olsen og lemurene i dyreparken. Jeg savner sene kvelder på Odderøya, City Train, Posebyen og gatekunste­n. Jeg savner Nupen-parken, Ravnedalen, den nye veien og innholdslø­st småprat. Men mest av alt, savner jeg komper. Gud, som jeg savner denne grå juvelen. Hvis noen starter kompeutsal­g i Oslo, kan jeg faktisk egenhendig garantere for omsetninge­n. Og, nei, raspeball, komle og alle disse vestlandsk­e mutantene teller ikke. Det skal vaere kompe i løsvekt, sånn passe laus i fisken, men samtidig såpass kompakt at du må ha en god lur etter du har fortaert et eksemplar eller to. Ikke noe kålrabista­ppe. Ikke noe pølse. Ikke noe tull. Bare kompe.

●●Mange av mine barndoms- og ungdomsven­ner som tidligere bodde i Oslo, andre større byer eller det enda større utlandet har flyttet hjem til Sørlandet de siste årene. Og jeg kan jo skjønne det. Kristiansa­ndere skal liksom alltid hjem når de blir ordentlige voksne. For min egen del er jeg litt usikker på om det blir permanent retur på noe tidspunkt. Hva i all verden skal jeg savne da?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway