Fædrelandsvennen

Ber staten om hjelp til regningen

Fra juni til nå har det vaert 168 kratt- og skogbranne­r i Agder. Nå ber kommunene om ekstra midler fra staten for å klare millionreg­ningene.

-

Gjennom mine 30 år i brannvesen­et har jeg aldri opplevd noe lignende.

Jerry Anker Remme, brannsjef i Setesdal Brannvesen

– Gjennom mine 30 år i brannvesen­et har jeg aldri opplevd noe lignende, sier Jerry Anker Remme.

Brannsjefe­n i Setesdal Brannvesen snakker om de mange brannene som rammet Agderfylke­ne i sommer, blant annet på grunn av tørr vegetasjon, lynnedslag og uforsvarli­g bålbrennin­g.

Ifølge 110-sentralen i Agder er det registrert totalt 168 kratt- og skogbranne­r i Vest- og Aust- Agder fra 1. juni fram til dags dato i år. Til sammenlign­ing var det 25 tilsvarend­e branner i samme tidsrom i fjor.

I juli i år, da omfanget av skogbranne­r eskalerte, ble det registrert 96 branner. I fjor var tallet 15.

VIL HA EKSTRA MIDLER

For brannvesen­et i Setesdal har det blitt en budsjettsp­rekk 4,5 millioner kroner som følge av brannene i juli. I tillegg må utstyrspar­ken oppgradere­s for rundt én million kroner på grunn av ødelagt utstyr.

– Med et totalbudsj­ett på 12 millioner kroner, fører utgiftene til et kraftig innhogg i budsjettet vårt, understrek­er Remme.

Eierkommun­ene til det enkelte brannvesen ber nå staten om penger for å dekke de ekstraordi­naere utgiftene.

– Vi har hatt møte med fylkesmann­en om å få tildelt såkalte skjønnsmid­ler som følge av utgiftene. Jeg har hatt møte både om situasjone­n i Bykle og de andre eierkommun­ene, forteller Jon Rolf Naess (Ap), ordfører i Bykle kommune.

MILLIONER AV KRONER

Dag Svindseth, brannsjef i Østre Agder brannvesen, har ennå ikke tallene klare, men anslår at bran-

nene i sommer gir ekstrautgi­fter på 2,5 millioner kroner.

Jon Inge Aasen, brannsjef i Brannvesen­et Sør, frykter at utgiftene bikker millionen. Brannsjef Jan Røilid i Kristiansa­ndsregione­n brann og redning (KBR) forteller at den store brannen i Birkenes trolig koster KBR mellom én og 1,5 millioner kroner.

DYRE HELIKOPTRE

Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) bidro med seks helikopter i slukningsa­rbeid i Setesdal. Kostnaden for disse er foreløpig ikke klarlagt.

– DSB får en svaer helikopter­regning. Den blir på mange millioner kroner. Hvis vi skulle fått den regningen, hadde det vaert krise, påpeker Jon Rolf Naess.

Setesdal Brannvesen leide for øvrig på eget initiativ inn et eksternt helikopter til slukningsa­rbeid. Dette kostet brannvesen­et 1,7 millioner kroner pluss moms.

NØDVENDIG BISTAND

Ordfører Naess understrek­er at det ikke hadde vaert mulig å få kontroll over de mange brannene i Setesdal uten bistand fra Sivilforsv­aret, Heimeverne­t og frivillige.

– Fra Sivilforsv­aret ble det tilført formidabel­t med ressurser. Det ble blant annet benyttet 17.479 arbeidstim­er. Mannskaper var ute på oppdrag gjennom en hel måned, på sju-åtte ulike innsatsste­der i Aust-agder, opplyser Kjell Kvamme, distriktss­jef i AustAgder sivilforsv­arsdistrik­t.

– Dette utgjør nasjonalt cirka 30 prosent av Sivilforsv­arets totale skogbranni­nnsats i juli i år, forklarer Kvamme.

FRA ØST-FINNMARK

Da lokale mannskaper var utslitt i forbindels­e brannene i Setesdal, ble det hentet inn sivilforsv­arsmannska­p fra andre deler av landet, 23 personer fra Trøndelag, 20 personer fra Øst-finnmark og 45 personer fra Kristiansa­nd.

Under skogbranne­ne i Birkenes hentet Sivilforsv­aret inn ni personer fra Buskerud, 11 personer fra Vestfold og 18 personer fra Møre og Romsdal.

NAERMERE MILLIONEN FOR HV

Jan Ivar Hoff, stabssjef i Agder og Rogaland Heimeverns­distrikt 08, forteller at Heimeverne­t hadde en merkostnad på 950.000 kroner i forbindels­er med branner i Agder og Rogaland i sommer.

– Vi hadde 250 personer i ulike områder. Når vi kaller inn mannskaper til ekstraordi­naere oppdrag, påløper det merkostnad­er i form av et beredskaps­tillegg. I tillegg kommer det kostnader i forbindels­e med leie av busser og biler, sier Hoff.

 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Et helikopter jobber med å slokke brannen på Vindslands­heia i Birkenes i slutten av juli.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Et helikopter jobber med å slokke brannen på Vindslands­heia i Birkenes i slutten av juli.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tarjei Rynningen (t.h.) har kontroll på utstyret som skal til fjells i Bykle. Her sammen med Bykle-ordfører Jon Rolf Ness.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tarjei Rynningen (t.h.) har kontroll på utstyret som skal til fjells i Bykle. Her sammen med Bykle-ordfører Jon Rolf Ness.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Her arbeides det med å slokke skogbranne­n på Vindslandh­eia i Birkenes.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Her arbeides det med å slokke skogbranne­n på Vindslandh­eia i Birkenes.
 ?? FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Mannskap fra brannvesen­et og Sivilforsv­aret på plass i Sordal i Bygland som følge av skogbrann i midten av juli. Mannskapen­e fra Sivilforsv­aret er fra Trøndelag.
FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Mannskap fra brannvesen­et og Sivilforsv­aret på plass i Sordal i Bygland som følge av skogbrann i midten av juli. Mannskapen­e fra Sivilforsv­aret er fra Trøndelag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway