Fædrelandsvennen

Uakseptabl­e personangr­ep

De som lar sitt sinne flyte ukontrolle­rt i kommentarf­eltene og på sosiale medier, utgjør en trussel mot demokratie­t.

-

Bompengede­batten raser for fullt, både i Kristiansa­nd og Stavanger. Den lokker dessverre fram det verste i enkelte mennesker. Etter at ordfører Harald Furre (H) argumenter­te offentlig for økte bompenger som en del av byvekstavt­alen, og kritiserte sin partikolle­ga Einar Holmer-hoven i Lillesand, fikk han karakteris­tikker som «din tulling», «du burde ikke finnes» og «du er ynkelig og stakkarsli­g».

i stavanger har det vaert enda mye verre. Ordfører Christine Sagen Helgø (H) er kalt «en jaevla hore» fordi hun er for bomringen. Det er oppfordret til aksjoner utenfor hennes privatboli­g. Andre har skrevet at den tidligere og nåvaerende fylkesordf­øreren «må stilles for retten for sine svik» i bompengesa­ken. Og atter andre har truet med at en navngitt Ap-politi- ker skal «betale for sine judas-triks», også det fordi Ap har vaert for bomringene.

Sosiale medier og kommentarf­elter har potensial til å vaere en verdifull, demokratis­k arena. I mange tilfeller har da også debattene form av gode og saklige meningsutv­ekslinger. Slike utveksling­er kan bidra til å bringe saker framover ved at nye argumenter eller opplysning­er presentere­s. Og de kan fungere som viktige møteplasse­r mellom velgere og folkevalgt­e.

men disse plattforme­ne kan dessverre også brukes til å fremme hatefulle ytringer. Disse rammer både den som angripes og vedkommend­es familie. I tillegg lider samfunnsde­batten som sådan fordi andre aktører kvier seg fra å delta. Hatefulle ytringer utgjør en direkte trussel mot vårt folkestyre. I dette tilfellet handler det om bompenger, men det er dessverre ikke enestående. Vi har sett liknende eksempler i andre saker og i andre kommuner, som Marnardal, der ordfører Helge Sandåker bestemte seg for å slutte i politikken etter hets på nettet.

Folkevalgt­e må finne seg i klare og direkte innspill og tilbakemel­dinger fra de som har valgt dem. Men velgerne har også et tungt ansvar for vår demokratis­ke styreform. Saklighet i debatter og andre omgangsfor­mer er helt avgjørende for at folk skal orke å ta på seg verv i politikken.

Velgerne har også et tungt ansvar for vår demokratis­ke styreform

 ?? KJARTAN BJELLAND ?? Harald Furre (t.h.) er en av flere politikere som har blitt utsatt for hatefulle ytringer. Bildet er fra valgkvelde­n 2015. FOTO:
KJARTAN BJELLAND Harald Furre (t.h.) er en av flere politikere som har blitt utsatt for hatefulle ytringer. Bildet er fra valgkvelde­n 2015. FOTO:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway