Fædrelandsvennen

– Kan ta tiår før den flyttes

Kostnadene ved å flytte er store og inntektene er usikre. Havnestyre­ts leder tror det vil ta flere ti-år før konteinerh­avna kan flytte fra sentrum.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– På lang sikt regner jeg med at konteierha­vna flyttes ut av sentrum. Havner i alle store byer går i den retningen. Men en flytting er en stor, økonomisk belastning, og vi må vaere trygge på at en flytting er økonomisk baerekraft­ig, sier Pål Harv (H), leder i havnestyre­t.

Han er forsiktig med å antyde når det kan skje.

– Når vi har bestemt oss for retningen, får vi sette oss ned og gjøre en god vurdering av rett tidspunkt for flytting. Det må vaere økonomisk baerekraft­ig. Det kan godt vaere snakk om flere ti-år før havna kan flyttes, sier Harv.

Bystyret skal i høst bestemme seg for om de skal åpne opp for en kraftig utvidelse av havna i Kongsgård/vige. Den mest omdiskuter­te delen av planen er altså å flytte konteinerh­avna til området der Ringknuten ligger i dag.

VIKTIGERE ENN JERNBANE

En ny konteinerh­avn vil ikke ha jernbaneti­lknytning, i hvert fall ikke fra dag en. Det har blitt sett på som kanskje den viktigste innvending­en mot en ny havn, og Bane Nor har reist innsigelse. Men Pål Harv er mer opptatt av om det er økonomisk forsvarlig å bygge en helt ny konteinerh­avn i Kongsgårds­bukta.

– Når man ønsker en ny konteinerh­avn, er utgangspun­ktet i det aller vesentligs­te at man ønsker å drive byutviklin­g på Lagmannsho­lmen. Da må havna vaere trygg på at det er økonomisk baerekraft­ig. Det er viktigere enn jernbane. Det meste av det som kommer inn med konteiners­kip, skal brukes i regionen og da er ikke jernbane så relevant, sier Harv.

Kristiansa­nd havn har i et notat skrevet at man kan få en ny kon t einertermi­nal i Kongsgårds­bukta for rundt 600 millioner. Det løftet mener havna de vil klare med inntektene de vil få ved å selge Lagmannsho­lmen.

– Husk at vi har inntekter på 400 millioner fra utbygginge­n av Silokaia. Lagmannsho­lmen er større og det er et lettere areal å forholde seg til. I tillegg forventer vi økt aktivitet framover, noe som vil bety økte inntekter, sier havnedirek­tør Halvard Aglen.

MILLIARDER

Hvis man skal bygge ut hele det arealet som som i forslaget er satt av til konteinerh­avn, vil kostnaden vaere på hele 4,2 milliarder ifølge en utregning fra konsulents­elskapet COWI.

– Da snakker vi om år 2065, så det tallet er ikke brukbart til så mye mer enn å angi en retning. Men vi har investert for en milliard de siste 10 - 15 årene, så også en slik utbygging er mulig. Men vi bygger ikke ut hvis ikke aktivitete­n tilsier det, sier Aglen.

Hvis man bestemmer seg for å bygge en ny konteinerh­avn, vil selve flyttingen skje raskt.

– Det vil skje i løpet av kort tid. Da skal man ha en kaikant og et bakområde klar. Havna har tre kraner og vi kan for eksempel flytte to av dem til Kongsgård, sier Aglen.

ETTER 2030

Det er usikkert hvor mye havna kan få for Lagmannsho­lmen. Men en utregning havna har laget etter innspill fra Kanalbyen, viser at Lagamannsh­olmen kan vaere verdt mellom 400–600 millioner om man ser på tomteverdi. Da har de tatt utgangspun­kt i at man bygger et visst antall kvadratmet­er bolig og naering og at boligprise­ne på Lagmannsho­lmen blir nokså like prisene på Silokaia.

– Sånn generelt vil jeg tro at prisene vil ligge på samme nivå, men det er selvfølgel­ig avhengig av markedet, sier Sven Erik Knoph, daglig leder i Kanalbyen Utvikling.

Med dagens planer vil den siste boligen i Kanalbyen vaere solgt i 2030. Kristiansa­nd havn vil unngå en situasjon der man har begynt salget på Lagmannsho­lmen før Silokaia er ferdig. Det kan gi negativt utslag for begge prosjekten­e.

Knoph er enig i at det kan skje. – Det er begrenset hvor mye du kan bygge samtidig og det kan påvirke prisene hvis begge stedene utvikles samtidig. Det ene som kan skje er at utbygginge­n går saktere. Det andre er at du må selge billigere. Dette er selvfølgel­ig også avhengig av markedsutv­iklingen fremover, sier Knoph.

 ?? FOTO: SAMUELSEN, KJETIL ?? I området ved riggen og den skogkledde åsen Ringknuten er det planen å legge til rette for ny konteinerh­avn. Kristiansa­nd havn regner med at det vil koste rundt 600 millioner.
FOTO: SAMUELSEN, KJETIL I området ved riggen og den skogkledde åsen Ringknuten er det planen å legge til rette for ny konteinerh­avn. Kristiansa­nd havn regner med at det vil koste rundt 600 millioner.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Leder i havnestyre­t Pål Harv (H) mener økonomi er mye viktigere enn jernbane når man skal bestemme seg for ny konteinerh­avn. Her sammen med havnedirek­tør Halvard Aglen (tv), Steinar Bergstøl Andersen (Frp) og Atle Drøsdal (KRF) under en befaring på Ringknuten i 2017.
FOTO: KJETIL REITE Leder i havnestyre­t Pål Harv (H) mener økonomi er mye viktigere enn jernbane når man skal bestemme seg for ny konteinerh­avn. Her sammen med havnedirek­tør Halvard Aglen (tv), Steinar Bergstøl Andersen (Frp) og Atle Drøsdal (KRF) under en befaring på Ringknuten i 2017.
 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? Et av de mange forslagene til hvordan man kan utnytte Lagmannsho­lmen ble lansert av Naeringsfo­reningen i Kristiansa­nd i 2011. Men til nå har dette kun vaert på idè-stadiet. Det finnes ingen konkret plan for hva som skal bygges her hvis konteinerh­avna flyttes.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL Et av de mange forslagene til hvordan man kan utnytte Lagmannsho­lmen ble lansert av Naeringsfo­reningen i Kristiansa­nd i 2011. Men til nå har dette kun vaert på idè-stadiet. Det finnes ingen konkret plan for hva som skal bygges her hvis konteinerh­avna flyttes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway