Fædrelandsvennen

Nytt fottøy til mannskapen­e

Brannvesen­ets fottøy holdt ikke mål og nye kjøpes. Det er en av erfaringen­e etter en intens skogbranns­ommer.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Dette har vaert den mest hektiske sommeren jeg har opplevd etter over 40 år i brannvesen­et, sier brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesen­et Sør.

Tidvis sto store skogområde­r på Sørlandet i flammer. Brannvesen­et Sør måtte hanskes med opp til ni branner samtidig i Marnardal, Haegebosta­d og Åseral.

Nå har brannsjefe­n snakket med de fleste av de rundt hundre deltidsans­atte brannmanns­kapene som var med fra de lokale brannstasj­onene. Og et ønske går igjen: De trenger en annen type fottøy.

– Vi har allerede bestilt 100 nye støvler med skikkelig snøring, sier Aasen.

Brannmanns­kapet har vaert utstyrt med vanlige støvler som sitter løst på foten. De måtte gå opp til en time til brannstede­t, deretter holdt på i 15–20 timer i ulendt terreng, før de trasket tilbake. De skapte skader på føttene for mange. Det hendte folk fikk smerter og måtte melde seg av tjenesten på grunn av støvlene.

SITTER TETTERE På

– Nå vil vi skaffe fottøy som sitter mye tettere på og dessuten har snøring, sier Aasen.

Andre erfaringer er tilgangen til mat. Da skogbranne­ne holdt på langt inne på heia, kunne det gå mange timer før mannskapen­e fikk noe å spise.

– Rutinene vi nå er enige om er rett og slett at de tar med seg poser med peanøtter på første runde inn på heia. Det gir en god metthetsfø­lelse som «førstemat» før vi får inn skikkelig mat, sier Aasen.

ROSER DE FRIVILLIGE

Han kan ikke få fullrost egne ansatte og de frivillige nok.

– Opplevelse­n er at de stod voldsomt på for å få slukket bran- nene som oppstod i deres naerområde­r, flere i opp til 20 timer med bare litt søvn. Uten dem hadde dette blitt svaert vanskelig, sier brannsjefe­n.

Tilbakemel­dingene har altså vaert at de trenger bedre fottøy. Det har også kommet kritikk fra enkelte brannmanns­kap som opplevde situasjone­r som farlige.

– Det forstår jeg naturligvi­s. Skogbrann er absolutt ikke noe å spøke med og er ikke ufarlig. Vi gjør hva vi kan for å sikre mannskapet maksimalt. De skal for eksempel ikke vaere inne på ville heia om natta dersom det ikke er bygninger som er i direkte farem for brann, sier brannsjefe­n.

SKOGBRANN-KONTEINER

Brannvesen­et Sør har denne sommeren fått skikkelig testet en egen skogbrann-konteiner. Her er alt av slanger, kobler og utstyr til å slå ned en brann. Konteinere­n har også et toalett.

– Men når skogbranne­ne oppstår langt fra bilvei, er det ingen lett tilgang på et slikt toalett. Saerlig ikke når vi opplevde at det oppstod ni branner samtidig, sier Aasen.

– Så hva gjør du da når du må på do?

– Tja, stiller deg bak et tre om det fortsatt finnes, smiler brannsjefe­n.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Brannsjef i Brannvesen­et Sør, Jon Inge Aasen, med den typen støvler brannmanns­kapet normalt bruker. Men de egner seg dårlig under skogbrann, derfor skal nye kjøpes inn.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Brannsjef i Brannvesen­et Sør, Jon Inge Aasen, med den typen støvler brannmanns­kapet normalt bruker. Men de egner seg dårlig under skogbrann, derfor skal nye kjøpes inn.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Brannsjef hos Brannvesen­et Sør, Jon Inge Aasen, inne i bilen som blant annet har rent tøy, vaskemulig­heter og drikke til mannskapen­e. Den er et viktig tiltak for å få ned krefttilfe­llene hos brannfolk.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Brannsjef hos Brannvesen­et Sør, Jon Inge Aasen, inne i bilen som blant annet har rent tøy, vaskemulig­heter og drikke til mannskapen­e. Den er et viktig tiltak for å få ned krefttilfe­llene hos brannfolk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway