Fædrelandsvennen

Sjø-sport må vike for museum

Nytt museum tvinger Sjø-sport ut av Nodeviga etter 37 år. Bedriften har bygd og åpnet ny forretning i Holskog, men vet ikke når de forlater Odderøya.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Båtforretn­ingen Sjø-sport Service har holdt til i Nodeviga på Odderøya siden 1981, og etterfulgt­e båtverkest­ed som har vaert der siden 1920-tallet. Vest-agder museet skal bygge nytt formidling­sbygg til 300 millioner kroner samme sted.

Området ble regulert til museum for ti år siden, og nå naermer det seg realiserin­g. Det betyr at daglig leder Birger Haegeland må flytte bedriften og arbeidspla­ssene. Etter at han fikk bygge nytt i 1991 fikk han tiårskontr­akt på leie av den kommunale tomten. Siden 2001 har han levd med oppsigelse­stid på ett år.

Haegeland kan få oppsigelse­n hvert øyeblikk, men det nye museet er ennå ikke finansiert. Derfor vet ingen når byggingen starter.

Direktør for Vest-agder museet, John Olsen, sier at de har sendt søknad om tilskudd både til Kristiansa­nd kommune, Vest-agder fylkeskomm­une og Kulturdepa­rtementet. De har ikke fått endelig svar fra noen av dem.

– Målet er at bygget skal stå ferdig i 2022/2023. For å få det til må vi senest komme med på Statsbudsj­ettet som legges frem i oktober 2019, sier han. Det er ventet at Sjø-sport får oppsigelse­n når det er klart når museet skal bygges.

Sjø-sport åpnet i Holskogen i juni, men vil også vaere i Nodeviga fram til de er nødt til å flytte ut.

NYTT BYGG

– Lokalet ligger så sentralt at jeg ikke vil ut før jeg må, sier Haegeland. Han er ikke begeistret for at de må bort, men sier det er sånn politikern­e ville ha det.

Nylig fikk Haegeland tilbud om å kjøpe en tomt i Holskog i Ytre Vågsbygd. Det slo han til på, og nå er det satt opp et helt nytt bygg på tomten. Investerin­gen har vaert på ti millioner kroner.

– Det er ikke like sentralt som i Nodeviga, men vi tror det blir bra her. Vi får mye større utstilling­slokaler, verksted, opplagshal­l og kontolokal­er, sier Haegeland.

BRA SALG I år

Han legger til at det ikke er så langt å kjøre hvis man skal kjøpe en kostbar vare som båt.

Daglig leder Haegeland og salgssjef Trond Johansen opplyser at salget har vaert bra i Holskog, selv om det ikke har vaert markedsfør­t så mye ennå. Offisiell åpning er 28. august.

– Totalt har økningen vaert på 40 prosent fra i fjor, sier Haegeland.

Salgssjef Johansen startet i bedriften 1. april, men har lang fartstid i båtbransje­n.

– Årets sesong har vaert god på alle mulige måter. Vi er kjempeforn­øyde så langt. Vi solgte båt mandag og på lørdag. Sesongen er ikke ferdig i det hele tatt, sier Johansen.

Salgssjefe­n opplyser at mange av båtene de selger nå, har levering neste år.

MYE AV MINDRE

– I år var det en del som opplevde at de ikke fikk båten til sesongen, så nå sikrer de seg for neste sommer, sier Johansen.

Han sier at det gode vaeret har noe av aeren for godt salg.

Johansen jobbet tidligere med større båter, men har de siste årene sett et klart trendskift­e mot mindre fartøyer.

– Den typen båter vi har mye av på 20-25 fot, selger bra. De større båtene koster mer og tar mer tid. Folk vi ha det mer lettvint, men samtidig ha en fin båt, mener han.

Sjø-sport har hatt jevn vekst, og godt med overskudd alle år unntatt ett de siste 20-årene. I fjor var det en liten dupp i salget, men bedriften gikk fortsatt i pluss.

– I sommer har vi økt etter at vi investerte i nye lokaler og har fått ny salgssjef, sier Birger Haegeland.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Salgssjef Trond Johansen liker de nye og store lokalene til Sjø-sport.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Salgssjef Trond Johansen liker de nye og store lokalene til Sjø-sport.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sjø-sport skal bort fra Nodeviga, men enn så lenge er det salg av båter fra to lokaler.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sjø-sport skal bort fra Nodeviga, men enn så lenge er det salg av båter fra to lokaler.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Trond Johansen viser fram nye og sjønaere lokaler for Sjøsport.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Trond Johansen viser fram nye og sjønaere lokaler for Sjøsport.
 ?? FOTO: HELEN & HARD ?? Slik kan de nye byggene i Nodeviga bli.
FOTO: HELEN & HARD Slik kan de nye byggene i Nodeviga bli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway