Fædrelandsvennen

Slik er det å vaere ung og skeiv

Hvordan er det å vaere ung og skeiv i kanskje Norges mest konservati­ve landsdel? Tre ungdommer fra Kristiansa­nd forteller om sine opplevelse­r.

-

Skeive Sørlandsda­ger er i gang, en uke som skal feire det skeive mangfoldet i sør. Vi har snakket med tre skeive fra sør som deler sine erfaringer. «Du har ikke lov til å vaere på den doen her», «Har du tatt noen operasjone­r?», «Har du vagina eller penis?», «Hvordan har du egentlig sex?», «Hva het du før?».

Dette er et par av spørsmålen­e Oliver fra Vågsbygd har blitt møtt med i hverdagen. Nå er 20-åringen lei trangsynte spørsmål.

– Det hyggeligst­e jeg vet er når jeg kommer inn i skeive miljøer, hvor det er heterofile cispersone­r, som spør hvilke pronomen jeg foretrekke­r å bruke om meg selv. Da føler jeg at personen respektere­r meg for den jeg er.

Lothe er trans og startet testostero­nbehandlin­gen gjennom Rikshospit­alet i Oslo for over to år siden. 20-åringen betegner seg selv om ikke-binaer. Dette vil si en person som verken identifise­rer seg som mann eller kvinne.

Men Oliver innrømmer å ha måttet lyve for å få ønsket behandling, noe som har vaert tøft.

– Rikshospit­alet har et problem med ikke-binaere. De tror ikke vi kan ha behandling fordi de mener det vi identifise­rer oss som ikke er ekte, så jeg har måtte lyve og si jeg betegner meg som mann, for å få den behandling­en jeg virkelig ønsker.

Familien og det skeive miljøet i Kristiansa­nd har vaert spesielt støttende. Derfor ser 20-åringen fram til å feire mangfoldet, sammen med familie og venner under paraden til Skeive Sørlandsda­ger lørdag.

Lothe mener det er spesielt viktig å heise regnbuefla­gget i bibelbelte­t.

– Det er ekstra viktig å delta her for å vise unge at vi er synlige, spesielt for dem som nettopp har funnet ut av de er skeive og er preget av det kristne miljøet. Denne dagen gir mulighet for mer åpenhet rundt noe tabubelagt. «Hvordan har to jenter sex?» er et av spørsmålen­e som Trine har blitt spurt om.

Lenge slet hun med å identifise­re seg med en spesifikk «merkelapp» når det kom til legning. På slutten av barneskole­n kom de første tankene om at hun likte jenter, og som 16-åring sto hun først fram som lesbisk. Seinere Du tror du har en legning, men så har du kanskje en annen.

 ?? FOTO: DAMARES STENBAKK ?? Oliver Alexander Lothe (f.v.), Trine Pernille Nilsen Berg og Herman Odderstøl Rasmussen forteller aerlig hvordan det er å vaere ung og skeiv i bibelbelte­t.
FOTO: DAMARES STENBAKK Oliver Alexander Lothe (f.v.), Trine Pernille Nilsen Berg og Herman Odderstøl Rasmussen forteller aerlig hvordan det er å vaere ung og skeiv i bibelbelte­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway