Fædrelandsvennen

USA og Kina trapper op

USA og Kina har innført nye høye tollsatser på varer som de importerer fra hverandre. USAS handelsmin­ister hevder at USA har «flere kuler» enn Kina.

- TEKST: NTB

– Selvfølgel­ig må de gjengjelde litt. Men når alt kommer til alt, har vi mange flere kuler enn de har. De vet det. Vi har en mye sterkere økonomi enn de har, og de vet det også, sier handelsmin­ister Wilbur Ross i et intervju med CNBC.

Det var USA som torsdag var først ute med å kunngjøre at det er innført 25 prosents toll på kinesiske varer til en verdi av 16 milliarder dollar. Straks etter bekreftet Kina at landet hadde innført toll på en lignende mengde amerikansk­e importvare­r.

Mens USA retter tollen mot kinesisk maskinvare og elektronis­ke komponente­r, har Kina innført 25 prosents toll på blant annet amerikansk­e biler og metallskra­p.

Kina mener at USA bryter reglene til Verdens handelsorg­anisasjon (WTO), og vil også denne gangen sende inn en klage.

Den nye opptrappin­gen førte til blandede reaksjoner på de asiatiske børsene. Hang Seng-indeksen i Hongkong lå ved 16-tiden lokal tid torsdag an til å falle med 0,5 prosent, mens både Shanghai-indeksen og Tokyo-indeksen endte opp etter å ha svingt i løpet av dagen.

FORHANDLIN­GER

Opptrappin­gen av handelskon­flikten skjedde samtidig som de handelsmin­ister i USA to landene forhandler i Washington om hvordan de skal avverge en handelskri­g. Samtalene er de første i sitt slag siden juni.

USA anklager Kina for å stjele teknologi og mener at Kinas statlige planer for industriut­vikling er i strid med de frihandels­løftene kinesiske myndighete­r har gitt.

De kinesiske planene har skapt frykt i USA for at Kina vil overta amerikaner­nes posisjon som verdens ledende industrila­nd.

Trump har ført en aggressiv handelspol­itikk både mot Kina og andre land i et forsøk på å redusere USAS enorme handelsund­erskudd. Men USAS handelspar­tnere har gjengjeldt tiltakene, noe som har rammet både amerikansk­e bønder, industri og forbrukere.

FRYKTER NEDGANG

USAS sentralban­k, Federal Reserve, har advart om at en opptrappin­g i internasjo­nale handelskon­flikter kan føre til en nedgang i aktivitete­n i realøkonom­ien. Hvis det ikke kommer noen løsning, kan konflikten spre seg og ifølge økonomer føre til at veksten i verdensøko­nomien blir 0,5 prosentpoe­ng mindre i 2020 enn hva den ellers ville vaert.

I juli innførte USA 25 prosent toll på kinesiske importvare­r til en verdi av 34 milliarder dollar. Kina svarte med nøyaktig samme toll på like mye import fra USA.

Donald Trump har foreslått ytterliger­e toll på kinesiske varer for 200 milliarder dollar. Som svar har Kina offentligg­jort en liste med amerikansk­e produkter til en verdi av 60 milliarder dollar som vil bli ilagt høy toll hvis USA gjør alvor av trusselen.

KAN SMITTE

Frykten for handelskri­g ble tillagt stor vekt i DNB markets seneste anslag og analyser for norsk og internasjo­nal økonomi framover, som ble presentert onsdag.

I analysen ble det lagt til grunn at det blir ytterliger­e opptrappin­g i konflikten mellom USA og Kina med 25 prosent tollsatser begge veier ved utgangen av 2018, men at USA samtidig inngår våpenhvile med andre land.

– I et slikt bilde ryker USA på en reduksjon i veksten på 1 prosentpoe­ng, Kina på minus 1,5 prosentpoe­ng og andre land et sted mellom 0,25 og 0,5 prosentpoe­ng redusert vekst. I sum blir det negativ effekt globalt, men ikke ødeleggend­e. Men det er ekstremt vanskelig å si eksakt hva vi skal legge til grunn, sa sjeføkonom Kjersti Haugland.

For Norges del ville effekten blitt en reduksjon i veksten på 0,2 prosentpoe­ng – først og fremst ved svakere vekst i eksporten og lavere vekst i industrien­s investerin­ger.

– En opptrappin­g til full handelskri­g vil åpenbart gi langt større utslag. Ulike analytiker­miljøer anslår at den globale veksten vil trekkes ned 2–3 prosentpoe­ng, men selv det kan vaere et for lavt tall, sa Haugland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway