Fædrelandsvennen

Nsb-ansatte i mekling neste uke – fare for togstreik

- NTB

Mandag starter meklingen i tariffoppg­jøret for Nsb-ansatte. Dersom partene ikke blir enige, går i første omgang 48 ansatte ut i streik fra tirsdag morgen.

Stridens kjerne dreier seg om hvor mange som skal jobbe om bord i togene, og hvor mye opplaering de skal ha, skriver Fri Fagbevegel­se.

– Vi kan ikke fire på krav som gjelder bemanning og opplaering av ombordpers­onell i toget, sier forbundsle­der Jane B. Saetre i Norsk Jernbanefo­rbund (NJF).

Meklingsfr­isten er ved midnatt mandag kveld, og i første omgang tas 48 Njfmedlemm­er ut i streik tirsdag morgen. Trolig betyr det innstilte tog, siden togene ikke kan kjøre uten konduktøre­ne som er ombordansv­arlige.

Opplaering av ombordpers­onell i togene og bemanninge­n om bord er i dag regulert av en egen forskrift, men på sikt vil denne forskrifte­n bli erstattet av nye Eu-regler. Da får togoperatø­rene større frihet til å bestemme hvordan regelverke­t skal oppfylles – men innenfor de gitte rammene.

NJF frykter NSB vil fire på kravene for å spare penger og ønsker derfor å få bestemmels­ene inn i tariffavta­len.

– Med flere aktører i bransjen, kan vi ikke akseptere at dette blir konkurrans­efaktorer som skal kunne skille det ene selskapet fra det andre i et anbudsregi­me, sier Saetre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway