Fædrelandsvennen

Salgsgevin­st ga pluss

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Siem Offshore høster fruktene av langvarig vindkrafts­atsing. Salgsgevin­sten fra et dattersels­kap og to spesialski­p ga pent overskudd i andre kvartal.

– Bak salget av Siem Offshore Contractor­s Gmbh ligger en suksesshis­torie. Da vi overtok selskapet for mange år siden, var det i praksis verdiløst, sier administre­rende direktør Bernt Omdal i børsnotert­e, Kristian Siem-kontroller­te og Fiskebrygg­a-baserte Siem Offshore.

Torsdag la offshorere­deriet fram andrekvart­alsrapport­en. Og selv om den beskriver et marked fortsatt preget av solid overkapasi­tet og tilsvarend­e ratenivå, endte tallkolonn­ene opp i et hyggelig overskudd på 90,4 millioner dollar, eller 756 millioner kroner.

Kontrasten til underskudd­et på 732 mill. i første kvartal er slående.

ETT SELSKAP OG TO SKIP

Forklaring­en er altså salget av dattersels­kapet Siem Offshore Contractor­s Gmbh og to spesialski­p til Subsea 7. Både selskapet og skipene er spesialist­er på prosjekter­ing og installasj­on av offshore vindparker.

– Er Siem Offshore helt ute av vindkraft nå?

– Vi kan fortsatt vaere fartøyleve­randør, men vi har jo ikke lenger egen ekspertise på feltet, svarer Bernt Omdal.

Siem Offshore-flåten består nå av 41 skip, hvorav fire ligger i bøyene.

FINANSSIDE­N

Parallelt med strevet for å skaffe seg jobber, helst til levelige vilkår, har Siem Offshore løpende kontakt med banker og obligasjon­slångivere. Det har resultert i gunstigere betingelse­r ved flere korsveier.

– Vi er godt stillet i forhold til mange andre i bransjen, men fortsatt må skip skrapes eller legges i opplag dersom markedsbal­ansen skal gjenoppret­tes. Vi ser jo en konsolider­ing på eiersiden, for eksempel ved at Solstad, Farstad og Deep Sea Supply har gått sammen. Det kan nok bli mer av slikt; flere skip på faerre hender vil vaere positivt, sier Bernt Omdal.

Torsdag formiddag steg Siemaksjen litt på Oslo Børs, og verdsatte dermed selskapet til drøye 1,7 milliarder kroner.

 ?? FOTO: MARIE VON KROGH ?? Siem Diamond er ett av Siem Offshores store ankerhåndt­eringsfart­øyer.
FOTO: MARIE VON KROGH Siem Diamond er ett av Siem Offshores store ankerhåndt­eringsfart­øyer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway