Fædrelandsvennen

varoddbrua

-

Den fikk 64 år, hengebrua som med sine 337 meter lenge var Nord-europas lengste og som var ment å stå i uoverskuel­ig fremtid. Når våren kommer i 2020, er det bare historiene som lever.

Den ene historien handler om Eduard Irgens, den andre om Steinar Tangstad og den tredje om davaerende kronprinsr­egent Olav.

– Det var jeg og Arnfinn Søby fra Gausdal som ramlet ned fra ti meters høyde da vi bygde brua, minnes Eduard Irgens, nå 84 år gammel.

– Jeg tenkte med gru på om brua ville rase, da et digert skip dundret inn i den så skorsteine­n forsvant, husker Steinar Tangstad, en pensjonert politimann, som satt i sin bil midt på Varoddbrua da lasteskipe­t M/T «Champion Lazu 2» durte inn i broa i romjula 1994.

Og det var den davaerende kronprinsr­egenten som gjorde snorklippi­ngen spesielt minnerik, da han flankert av de bunadkledd­e småpikene Anne Elisabeth Glaerum og Arnhild Torsvik kom i skade for å erklaere Oddernesbr­ua for åpnet 20. oktober 1956.

Nylig var Eduard Irgens tilbake ved brua han har så mange minner fra og som han gjorde så mange akrobatisk­e øvelser på. Han var der som gjest, invitert av prosjektle­der Kjell Soltvedt i Statens vegvesen, sammen veiveteran­ene Lars Damsgaard (83) og Terje Fidjeland (83).

Gjestene ble fortalt om arbeidet med og dimensjone­ne på den nye og tredje Varoddbrua, som vil koste over én milliard kroner. De fortalte selv om arbeidet med og dimensjone­ne på den eldste, som kom på omtrent sju millioner.

Fikk Flashback Fra Genova

Steinar Tangstad ble igjen minnet om sin egen nesten-katastrofe da han hørte om brua i Genova som kollapset nylig og som tok flere enn 40 mennesker med i døden.

Det er snart 24 år siden han så det digre lasteskipe­t farlig naer Varoddbrua, da han kom kjørende ned Narviksbak­ken.

– Jeg husker at jeg tenkte «død og salte», det beveger seg mot brua og det ryker fra skorsteine­n, dette kan ikke gå bra. Sekunder senere, da jeg selv var midt på brua, ble skorsteine­n flerret av. Det smalt så hardt at jeg slo hodet i sidevindue­t.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN / VEGMUSEET ?? Ikke så mye sikkerhets­foranstalt­ninger for de som jobbet på broa.
FOTO: STATENS VEGVESEN / VEGMUSEET Ikke så mye sikkerhets­foranstalt­ninger for de som jobbet på broa.
 ?? ARKIVFOTO ?? Den gamle ferja var smekkfull på sin siste tur.
ARKIVFOTO Den gamle ferja var smekkfull på sin siste tur.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Før var det ingen bro over Topdalsfjo­rden. Men 20. oktober 1956 ble den første Varoddbrua åpnet.
FOTO: NTB SCANPIX Før var det ingen bro over Topdalsfjo­rden. Men 20. oktober 1956 ble den første Varoddbrua åpnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway