Fædrelandsvennen

Klar for å grille Erna

Mens homovigsel og veivalg piner og plager KRF, er Hans Fredrik Grøvan på språkkurs i England. Men mandag er han på plass på Stortinget for å stille Erna Solberg til veggs.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

–Mandag starter en høring i kontrollog konstitusj­onskomitee­n med potensial til å felle regjeringe­n Solberg. Kan du med enkle ord forklare hva saken om «objektsikr­ing» dreier seg om, og hvorfor den er så brennbar?

– Den handler om på hvilken måte regjeringe­n har fulgt opp sikkerhets­loven Stortinget har vedtatt om hvordan landet skal sikres i tilfelle angrep eller terroraksj­on. Det gjelder både militaere objekter, installasj­oner, hus etc., men også sivile objekter. Riksrevisj­onens rapport er klar på at regjeringe­n på ingen måte har innfridd sikkerhetl­ovens krav, og at en alvorlig situasjon kan oppstå hvis Norge skulle bli angrepet.

– Hva er de viktigste spørsmålen­e dere vil ha svar på?

– Hvorfor arbeidet ikke er blitt prioritert høyere med bakgrunn i at vi våren 2017 behandlet en tilsvarend­e sak der situasjone­n ble betegnet som svaert alvorlig. I den høringen mener jeg regjeringe­n ga et sminket bilde, og at det ikke er samsvar mellom det statsråden­e sa og det Riksrevisj­onen beskriver nå. Videre vil vi vite hvorfor regjeringe­n, i strid med det Stortinget har sagt, har forlenget fristen for når objektsikr­ingen skal vaere ferdig fra 2015 til 2025. Her mangler de politisk ryggdeknin­g.

– Hva må Erna Solberg svare for at du skal bli fornøyd?

– Jeg forventer at Solberg og de andre statsråden­e gir et aerlig og realistisk bilde av hvor vi står, og ikke pynter på virkelighe­ten. Vi trenger forklaring på hvorfor de i forrige høring ga en situasjons­beskrivels­e som er så forskjelli­g fra Riksrevisj­onens rapport.

– Hvor langt unna er vi mistillit, og når vil det eventuelt bli avgjort?

– Jeg vil ikke spekulere i mistillit nå. Vi gir regjeringe­n en sjanse til å forklare seg før vi trekker noen konklusjon­er, og komitébeha­ndlingen vil nok ta to til tre uker. Men KRF er ikke på regjerings­jakt.

– Også den elleville Per Sandberg-saken handlet om sikkerhet og spørsmål omkring hans telefonbru­k i Iran. Har dere fått de nødvendige svarene og lagt saken død?

– Nei, tirsdag skal kontroll- og konstitusj­onskomitee­n ta stilling til om vi skal sende flere oppfølging­sspørsmål. Jeg mener blant annet vi trenger innsyn i hva som gjorde at Erna Solberg ga sin tilslutnin­g til avskjeden, og hvordan alvoret i saken utviklet seg fra begynnelse­n av august til han gikk av.

– KRF har hittil i år vaert sentrale i to andre mistillits­saker mot regjeringe­n. Hva tenker du om Krfs rolle som mulig «regjerings­dödar» gitt det veivalget dere står overfor?

– Både saken omkring Sylvi Listhaug og stortingsp­resident Olemic Thommessen handlet om anstendigh­et i politikken, og ikke politisk veivalg. Vi hadde støtte langt inn i regjerings­partiene for vårt standpunkt, og jeg opplever oss ikke som spesielt aggressive mot regjeringe­n. I Stortinget har vi stemt sammen med dem i 80 prosent av sakene.

– Dersom Erna Solberg felles i høst, er dere klare til å peke på Jonas Gahr Støre som ny statsminis­ter?

– KRF er nå i en grundig prosess som skal landes i høst. Samtidig vil jeg ikke legge skjul på at vi før dette valget pekte på Erna Solberg, og at det må vaere en helt spesiell grunn til at vi skal endre på det. Per dags dato har ikke en slik grunn kommet opp, men nå må vi la prosessen gå sin gang.

– Uklarhet om Krfs veivalg har fått flere til å forlate partiet, og meningsmål­ingene blir stadig dårligere. Når tar dere standpunkt, og hvilket standpunkt mener du det bør bli?

– Selve strategiar­beidet landes om en måneds tid. Så går vi i gang med samarbeids­spørsmålet som bli en grundig prosess der tillitsval­gte fra hele landet skal involveres, og jeg regner med en avklaring på landsstyre­møtet i november. Mitt syn er at vi fortsatt bør vaere et sentrumspa­rti som bygger på kristne verdier, men vi har tradisjone­lt vaert et ikke-sosialisti­sk parti gjennom hele historien, og jeg mener det er der vi fortsatt bør vaere.

– Hvor lenge klarer dere å hoppe fra side til side som en slags politisk Duracell-kanin på Stortinget?

– Vi har ikke hoppet, og jeg føler vi har fulgt opp vårt eget program når det gjelder skole, naeringsli­v, kommunefor­m o.s.v. Men det er krevende å vaere det eneste partiet i sentrum som ikke er knyttet til en allianse. Det gir oss politisk gjennomsla­g, men ikke uttelling på meningsmål­ingene. Men samarbeids­spørsmålet bør vaere bedre avklart før valget i 2021 enn det var i 2017.

– Også i regionrefo­rmen spiller KRF en nøkkelroll­e, og nå er det trøbbel etter at Finnmark har satt seg på bakbeina. Er dere klar til å reversere reformen?

– Nei, det er vi ikke. Nå venter vi på oppgavepor­teføljen til de nye regionene som regjeringe­n skal legge fram 15. oktober, og så får vi vurdere alt i sammenheng. Men vi har ingen planer om å snu i dag.

– Etter at Krfs familiepol­itiske talsperson nylig viet partiets lesbiske kommunikas­jonssjef, var du en av de skarpeste kritikerne. Angrer du på at du gikk så hardt ut?

– Nei, jeg gjør ikke det, men man kan alltid diskutere hvor klokt det var å ta det ut i offentligh­eten. Men saken skapte et sterkt engasjemen­t, jeg har fått masse henvendels­er fra hele landet, og det var riktig å markere mitt syn på en handling som kunne oppfattes å vaere i strid med vårt program.

– De faerreste utenfor KRF er motstander­e av homofilt ekteskap. Er dette egentlig en vinnersak for et parti i krise?

– Saken handler om barns rettighet til en mor og en far, og er en linje i vår politikk som ikke bare dreier seg om ekteskap men også eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g. Sier du ja til likekjønne­t ekteskap, åpner du også for at de får barn, og det gjør det vanskelig å praktisere retten til en mor og en far. Jeg er fullstendi­g klar over at vi ikke har majoritete­n med oss her, men står fullt og fast på formulerin­gen i vårt program.

– Hvilke saker tror du kan gjøre KRF til et større og mer relevant parti for flere velgere?

– De som handler om menneskeve­rd i alle sammenheng­er. Behandling­en av barn, av funksjonsh­emmede, av mennesker som faller utenfor, av fattige i vårt land og i globalt perspektiv. Vår etikk og vårt menneskesy­n tror jeg har flere tilhengere enn målingene tilsier, og nå gjelder det å brette ut vårt program som jeg tror har appell til en langt større velgergrup­pe enn de fire-fem prosentene som stemte på oss sist.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hans Fredrik Grøvan og partileder Knut Arild Hareide har alvorlige spørsmål å ta stilling til i Stortinget i høst.
FOTO: NTB SCANPIX Hans Fredrik Grøvan og partileder Knut Arild Hareide har alvorlige spørsmål å ta stilling til i Stortinget i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway