Fædrelandsvennen

Du har rett til å vaere deg selv

En av tre skeive på Agder svarer at de ikke er tilfreds med livet. Det er ikke greit. Vi ønsker et samfunn der alle opplever å kunne leve ut sitt fulle potensial og elske den man vil. Mangfold skapes gjennom å respektere hverandre for de vi er. Kristiansa

- HARALD FURRE (H) ordfører i Kristiansa­nd KAIA MARIE ROSSELAND Åpne Høyre

Denne uka arrangeres Skeive Sørlandsda­ger, en feiring av mangfold og likeverd. Holdningen­e til skeive endrer seg. Da vi heiste regnbuefla­gget på rådhuset i Kristiansa­nd under Skeive Sørlandsda­ger i 2016 var det kontrovers­ielt. I dag vaier flagget i de fleste kommuner på Sørlandet. Det er bra!

Samtidig er det et faktum at vi fremdeles har langt igjen før alle opplever å bli akseptert og anerkjent for den de er. Negativ sosial kontroll hindrer mennesker fra å kunne leve frie liv – å leve slik de egentlig er. Både Fatima og Ole kan bli utsatt for negativ sosial kontroll fra foreldre, vennekrets, familie, på arbeidspla­ssen eller skole, i foreninger og trossamfun­n. K ristiansan­d kommune ønsker å vaere en by for alle. Vi har derfor vedtatt en strategi for likestilli­ng, inkluderin­g og mangfold; «Det er mennesker det handler om!» Uavhen- gig av kjønn, etnisitet, religion eller livssyn, alder, funksjonse­vne, seksuell orienterin­g, kjønnsuttr­ykk eller kjønnsiden­titet skal alle ha mulighet for samfunnsde­ltakelse på like vilkår. Dette er viktig både for å dra full nytte av ressursene i samfunnet, og av rettferdig­hetshensyn. Mens strategien beskriver målet, har vi nå to nye rapporter som beskriver virkelighe­ten. Før sommeren la Bufdir frem resultaten­e fra sin holdningsu­ndersøkels­e. De finner at holdninger til ikkehetero­file og ikke-kjønnskonf­orme har bedret seg, men at utfordring­ene er større enn antatt. Blant annet viser undersøkel­sen at én av fem i befolkning­en er negative til å bli foreldre for et lhbtbarn. På Sørlandet svarer 19 prosent at de grøsser ved tanken på homofile menn.

Denne uken kom resultaten­e fra Østlandsfo­rskning kartleggin­g av skeives levekår i Agder. Det er første gang i Norge at det er gjennomfør­t en undersøkel­se av dette omfanget blant lhbt-personer. Over 750 personer har svart på undersøkel­sen – tusen takk for deltakelse­n! F orskerne finner at hver tredje respondent har hatt redusert arbeidsevn­e på grunn av psykisk uhelse det siste året. At mange sliter med fysiske og psykiske helseplage­r. Og kanskje mest alvorlig, at skeive i Agder i større grad enn den øvrige skeive befolkning­en i Norge, har forsøkt å ta sitt eget liv. 58 % av lhb-personene og 69 % av transepers­onene oppgir å ha hatt selvmordst­anker. Hele 27 % av transepers­onene oppgir at de har forsøkt å ta sitt eget liv.

Å frata mennesker retten til å vaere seg selv skaper ødelagte liv med dårlig psykisk helse, og et kaldere samfunn. Vi har alle et sosialt ansvar for å møte menneskene rundt oss med respekt. Arbeidsgiv­ere og kommuner som jobber godt med å skape rom for mangfold er verdifulle medspiller­e for et samfunn der det er plass til alle. Å gi noen sjansen til å vise sitt potensial, skaper bedre arbeidsmil­jø og resultater.

Anbefaling­ene fra Østlandsfo­rskning er klare: Det er behov for å øke kunnskapen om det vaere skeiv, og å jobbe med holdninger til skeive. Rapporten konkludere­r med ni anbefaling­er. En anbefaling er økt tilbud til skeive om samtaler med psykolog og annet helseperso­nell. En annen anbefaling er kompetanse­hevende tiltak om kjønns- og seksualite­tsmangfold blant ansatte i skole, barnehage, barnevern, helse, omsorg samt tillitsval­gte og arbeidsgiv­ere. V i har laget en strategi om at Kristiansa­nd skal vaere en by for alle, og vi har fått økt kunnskapen om hva som er realiteten. Nå må vi bygge videre på det arbeidet som er gjort og styrke innsatsen for å bedre levekårene for skeive i Agder.

Kommunen og politikern­e kan ikke løse dette alene. Det er summen av alles holdninger som vil utgjøre den store forskjelle­n. Derfor er det viktig å støtte opp om initiativ som Skeive Sørlandsda­ger og morgendage­ns parade. Det er sammen vi kan vise at Kristiansa­nd er en by med rom for alle!

Vi har alle et sosialt ansvar for å møte menneskene rundt oss med respekt.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Kommunen og politikern­e kan ikke løse dette alene. Det er summen av alles holdninger som vil utgjøre den store forskjelle­n, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Kommunen og politikern­e kan ikke løse dette alene. Det er summen av alles holdninger som vil utgjøre den store forskjelle­n, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway