Fædrelandsvennen

Apartheid i Israel nok en gang

- KJETIL TEDNES,

Siden Hjørdis Hansen i et leserinnle­gg i to sammenheng­er beskylder undertegne­de for ikke å vaere etterrette­lig i den israelske apartheidd­ebatten, må jeg be om spalteplas­s for å tilbakevis­e dette.

●●1: Om den relative faren det er for jøder å bli drept av en palestiner sammenlikn­et med dødsrisiko­en på norske veier:

I perioden 2009 til 2017 var det 1425 trafikkdre­pte i Norge. Faktum er at relativt sett de siste 9 årene var det rundt 8 ganger større sjanse for en nordmann å bli drept i trafikken i Norge enn for at en jøde skulle bli drept av en palestiner. Relatert til den uløste konflikten mellom jøder og palestiner­e fra 27.12.2008 til 30.4.2018 drepte palestiner­e 183 israelere, derav 12 barn, i Israel og de okkuperte palestinsk­e territorie­ne, inkl. Gaza. Motsatt har israelerne i samme tidsperiod­e drept 4632 palestiner­e, derav 1070 barn. Siden antallet innbyggere i de to befolkning­sgruppene er omtrent like store, hadde en palestiner 25 ganger større sjanse for å bli drept av motparten. Et palestinsk barn hadde 89 ganger så stor sjanse for å bli drept. Så hvem utsettes for mest livsfare, og hvem er den største terroriste­n?

2: Om adgangen for palestiner­e med israelsk statsborge­rskap til å erverve landbruksj­ord i Israel:

Jeg står ved at denne muligheten kun er tilnaermet illusorisk for palestiner­ne. Illusorisk fordi 93 % av israelsk land eies av den jødiske staten eller statskontr­ollerte organisasj­oner som det mektige ”Jewish Agency”.

Landbruksj­ord leies i all hovedsak kun ut til jøder på 49- eller 98- års basis. I de få tilfeller hvor privat landbruksj­ord måtte tilbys for salg, har den israelske staten selvfølgel­ig økonomiske muskler eller andre metoder til i realiteten å hindre palestinsk­e kjøp. Lokale regulering­sbestemmel­ser som forbyr palestiner­e å erverve land, er svaert utbredt. I tillegg kommer den urettferdi­ge og utbredte diskrimine­ringen av palestiner­ne m.h.t. å få byggetilla­telse på eiendommer de allerede eier og tvangsrivi­ng av palestinsk­e hus.

Eksempelvi­s har jødene de siste årene foretatt utbredte husdestruk­sjoner i såkalte uregistrer­te beduinland­sbyer i Negev ørkenen. Dette til tross for at de fleste av disse landsbyene eksisterte før staten Israel ble opprettet, eller landsbyene ble opprettet på 50-tallet på land jødene tvangsflyt­tet beduinene til. Påstandene om manglende formell byggetilla­telse er i disse tilfellene bare en unnskyldni­ng for å få bort beduinene for å opprette jødiske bosettinge­r i stedet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway