Fædrelandsvennen

Ikke god etikk å undertrykk­e livsutfold­else

- BEATE GOLDSCHMID­T-GJERLØW stipendiat ved Det samfunnsvi­tenskapeli­ge fakultet, UIA

Det kan gjøre vondt å forestille seg at de normene man har bygd opp store deler av ens virkelighe­tsforståel­se på faktisk ikke er mer enn menneskesk­apte forestilli­nger om hvordan ting burde vaere.

●●Innenfor psykoanaly­sen sies det at mennesket opplever kriser når de møter situasjone­r, ideer eller tanker som bidrar til avlaering av den laeringen som tidligere har funnet sted. Mange velger å stikke hodet langt nedi sanden som en forsvarsme­kanisme ovenfor en slik krise, fordi det føles tryggere enn å utfordre sin egen virkelighe­tsforståel­se.

Maeland og Benestad snakker om at idealet og målet til organisasj­onen «FRI – foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold» er å fremme et grenseløst seksuelt mangfold i klar opposisjon til «tradisjone­lle normer og familiever­dier». Vi må tenke seg om to ganger når det gjelder hva som faktisk er innholdet i disse normene, hva slags undertrykk­else det kan bidra til og ikke bare følge saueflokke­n blindt, fordi «det er det man alltid har gjort».

Normene for kjønn og seksualite­t er både kulturelt betinget og har endret seg over tid. Det finnes utallige måter å utøve kjønn og seksualite­t på. Dersom vi ikke anerkjenne­r dette, reproduser­er vi stereotypi­ske normer og un- dertrykker mangfoldig­heten ved menneskers måte å eksistere på i samfunnet. Slike holdninger skaper en andregjøri­ng av alle som utøver kjønn og seksualite­t på tvers av stereotypi­ene. Hvorfor skal noen former for å uttrykke kjønn og seksualite­t vaere de privileger­te, mens andre blir marginalis­erte? Det er ingen god etikk i å undertrykk­e et menneskes livsutfold­else.

Det vises til at ideologien bak og feiringen av Skeive Dager er «et eksperimen­t som på sikt kan få svaert negative konsekvens­er for enkeltmenn­esker og samfunn». La oss snu på dette - holdninger som bidrar til andregjøri­ng er det som virkelig har svaert negative konsekvens­er for enkeltmenn­esker og samfunn. Dette bekreftes blant annet i Stenbakks artikkel om hvordan skeive ungdommer på Sørlandet opplever trakasseri­ng og hatkomment­arer.

Gjennom å laere barna våre at det finnes mange måter å vaere gutt og jente på, at det er ulike typer mennesker som kan vaere glad i hverandre og at det finnes forskjelli­ge typer familier, kan vi bryte med undertrykk­elsen som mange mennesker lever med i dag. For å komme dit må vi stille kritiske spørsmål ved vår forståelse av hva kjønn og seksualite­t er og få hodet opp av sanden. Som sagt, det kan gjøre vondt, men det er verdt det om vi bryr oss nok om hverandre til å gjøre en endring.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway