Fædrelandsvennen

Grådige politikere?

- ARVE STOKKELIEN (H) Medlem av oppvekstst­yret og bystyret i Kristiansa­nd

På nett og i media har vi i den senere tid fått inntrykk av at politikern­e beriker hverandre med stadig høyere lønninger.

●●Det er riktig at noen av de politiske topposisjo­nene er godt betalt sammenlign­et med en norsk gjennomsni­ttslønn. Når vi for eksempel sammenlign­er lønnen til ordføreren med lønnen til dennes underordne­de, rådmannen, så ser vi at ordføreren tjener mindre. Det bemerkes her at ordføreren i Kristiansa­nd faktisk er øverste leder for den største bedriften mellom Oslo og Stavanger.

Hvordan er så honoraret for en vanlig bystyrerep­resentant? Undertegne­de er bystyrerep­resentant for partiet Høyre og også medlem av oppvekstst­yret. For hvert bystyremøt­e og oppvekstst­yremøte gis det møtegodtgj­ørelse på 2464,-. I tillegg gis det et årlig honorar på 13861,- til medlemmer av oppvekstst­yret. Med utgangspun­kt i 12 årlige oppvekstst­yremøter og 11 bystyremøt­er gir det en total årlig sum på 70533,-. Det høres kanskje ut som en grei kompensasj­on, men hva er den reelle timelønnen bak kompensasj­onen?

Hver uke er det gruppemøte­r på to timer, ca 40 møter i året gir en sum på 80 timer. 12 møter på fire timer i oppvekst blir 48 timer, 11 møter på fire timer i bystyret blir 44 timer. Totalt blir dette 172 årlige møtetimer. I tillegg kommer i hvert fall det dobbelte av dette til for- og etterarbei­d, samt henvendels­er fra, og møter med, innbyggern­e. Dette gir en forsiktig anslått årlig tidsbruk på 516 timer. Tar vi det årlige honoraret på 70533,- og deler på 516, så blir det en estimert brutto timelønn på ca.136,-. En vanlig bystyrepol­itiker kunne altså tjent det dobbelte på å ta en kveldsjobb.

Jeg håper at disse tallene kan bidra til å motvirke at det fester seg et inntrykk av grådige Kristiansa­ndspolitik­ere. Meg bekjent er alle bystyrerep­resentante­ne styrt av et oppriktig engasjemen­t for Kristiansa­nd og ikke av et ønske om å berike seg selv.

Forøvrig mener jeg at fylkeskomm­unen bør legges ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway