Fædrelandsvennen

Villig til å ofre Tokyo-ol for å ta gull i 2024

Hakeem Teland går i årene fremover «all in» for K1 200 og 500 meter vel vitende om at det kan velte en en mulig deltakelse i Tokyo-ol.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Dette har vaert et veldig stort dilemma for meg, innrømmer Hakeem Teland foran fredagens K2 1000 meter i VM i Portugal sammen med Lars Hjemdal.

Dilemmaet består i at Norges Padleforbu­nd (NPF) i stor grad satser på 1000 meter-øvelsene, på bekostning av 200 og 500 – og at dette er en distanse som har vist seg å ikke passe Teland.

– Jeg har forsøkt i år å satse på 1000 meter, men det er ikke noe for meg. Jeg har bra oksygenopp­tak og lungekapas­itet, men musklene mine er mye mer eksplosive enn utholdende, forklarer kristiansa­nderen – som blant annet ikke fikk sjansen i U23-VM, som var årets store mål.

– VELDIG FRUSTREREN­DE

Plassen gikk til Jon Amund Vold, som tok bronse på både K1 500 og K1 1000 meter.

– Det var veldig frustreren­de å ikke få sjansen, selv om jeg har forståelse for uttaket. Men jeg var ikke langt bak Jon Amund på uttaksløpe­ne, og hadde jeg fått sjansen i VM skulle jeg ikke vaert langt unna medalje, sier 20-åringen, som ennå har tre år igjen i dette mesterskap­et.

Etter kristiansa­nderens bronse i junior-vm for to år siden på K1 200 meter, har ikke Teland helt fått den forventede fremgangen.

– Han har forsøkt å bli bedre på 1000 meter, men det er fortsatt en del norske som er bedre enn ham der, sier Eirik Verås Larsen, sportssjef i NPF.

– KAN BLI VERDENS BESTE

Men nå har altså Teland bestemt seg for å gå sin egen vei.

– Jeg har bestemt meg. Når sesongoppk­jøringen starter 1. oktober kommer jeg til å satse alt på 200 og 500 meter, selv om det eventuelt vil bety at jeg ikke kommer til OL i 2020. Jeg vil heller stå bedre rustet til å vinne Ol-gull i 2024 enn å sløse bort to år til med satsing på 1000 meter. Det er på 200 meter jeg føler meg på hjemmebane, og det er der jeg føler jeg kan bli verdens beste, fastslår Teland – som var forespeile­t en satsing på K2 1000 meter mot Tokyo.

Riktignok står K1 200 meter på programmet i Tokyo-ol, mens K1 500 meter er utelatt i 2020.

– Hvis forbundet hadde fulgt meg opp etter Vm-bronsen, tror jeg K1 200 kunne vaert innen rekkevidde i Tokyo, men nå tviler jeg sterkt på det. Men i 2024 skal jeg vaere klar. Da skal jeg ha seks år med riktig trening bak meg, sier landslagsp­adleren – som nylig ble nordisk mester på K1 200 meter i Kristiansa­nd.

– SATSE På DET MAN TROR På

– Hva tror du sjansen hadde vaert for Ol-deltakelse i 2020 hvis du hadde fortsatt satsing på 1000 m?

– Det hadde vaert en mulighet, men jeg føler at sjansen hadde vaert for stor å ta. Jeg kunne mistet to år med spisset trening mot 2024, og risikert å stå igjen uten

noenting. Norge er en 1000 meter-nasjon, og når jeg ikke er bygd for det blir det tungt å danke ut de andre, sier Teland – som ble veldig skuffet da det ble bestemt at ikke 500 meter kom på Ol-programmet i Tokyo.

Landslagss­jef Verås Larsen forstår valget til Teland.

– Det har jeg full forståelse for. Man må satse på det man har tro på, noe annet nytter ikke. Problemet vårt er at forbundet ikke har så mye midler, og må prioritere hardt. Og da er det K1 og K2 1000 vi tror vi kan hevde oss på i Tokyo, sier flekkefjae­ringen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hakeem Teland har bestemt seg for satse alt på de korte øvelsene i fremtiden. Denne helga padler han seniorvm i Portugal.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hakeem Teland har bestemt seg for satse alt på de korte øvelsene i fremtiden. Denne helga padler han seniorvm i Portugal.
 ??  ??
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN ?? Hakeem Teland sammen med landslagss­jef Eirik Verås Larsen.
FOTO: TERJE PEDERSEN Hakeem Teland sammen med landslagss­jef Eirik Verås Larsen.
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX ?? Lars Hjemdal, makkeren til Teland på K2 500 meter i VM.
FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Lars Hjemdal, makkeren til Teland på K2 500 meter i VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway